Dnes je: štvrtok - 25.4.2024, Meniny má: Marek, Marko, Markus
Aktualizované: 25.04.2024

Fotografie z roku 2014



On-line: 6

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1456

Login:

Heslo:

Detail akcie Nočný pochod cez Malé Karpaty

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
nedeľa - 31.10.2021
Pohorie:

Pohoria:

Malé Karpaty, Myjavská pahorkatina
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
55.1 km
Čas:
12h 45m
Stúpanie:
1453 m
Klesanie:
1585 m
Náročnosť trasy:
10+
Body do rankingu:
183.1
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Ne - 31.10.

Fotky a videa Videné: 39

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Buková, obec – Buková, kameňolom – Dúbrava – Dolná Ráková – Mihalinová – Horáreň, Suchánka – Hradište pod Vrátnom, rázc. – Skálie – Dlhé rovne – Brezová pod Bradlom, nám. – Mohyla M.R. Štefánika – Chrbát Bradla – Dolné Košariská – Horná Pustá Ves – Pustá Ves, pam. SNP – Rochova kaplnka – Vrbové

Poznámka k akcii

Tréning na Trnavskú 100-ku sa zmenil na tréning po Trnavskej a Tesláckej stovke.

Štartujem o 20.00 hod. z Bukovej.
Kto chce zažiť dobrodružstvo môže sa pridať. Na Bukovej ho o ôsmej počkám.

Komentáre:

Vinco

Vinco

2

Na úvod

Túžba sa zhmotnila na túto akciu. Pôvodne mala názov: „Tréning na Trnavskú stovku“ avšak, Trnavská stovka sa minula a minula sa aj Teslácka stovka, a tak nebolo už na čo trénovať wink Preto som sa spontánne rozhodol, že spravím z nej nočnú akciu z nedele na sviatočný pondelok. Aj keď som tajne dúfal, že sa nájde v našom spolku jeden „šialený“ turista grin, ktorý by aj mohol a chcel ísť, no nestalo sa tak. Nakoniec som išiel celkom sám.
Chcem sa na tomto mieste veľmi pekne poďakovať mojej milovanej manželke Renátke, že ma vozidlom dopravila na Bukovú, aby som si nemusel pre vozidlo na druhý deň ísť do Bukovej, pretože autobusové spoje v nedeľu absolútne neexistujú.

Putovanie

Po tom, čo som vystúpil z auta, zamieril som do Hostinca u Štvrťáka. Na počudovanie bolo tu dosť štamgastov, ktorí sedeli vonku na krytej terase. Ja som však zamieril do hostinca a nechal si načapovať štartovného Radegasta. Prikúpil som si aj plechovkového Pilsnera, pre oslavný prípitok na Mohyle generála M.R. Štefánika. Myslím si, že je to dôstojný akt pre vzdanie pocty tomuto Veľkému Slovákovi.

V priebehu putovania som mal iba dve zastávky. Jednu pri chatke na Ostrej Úboči a druhú na spomínanej Mohyle. Z Bukovej som prakticky absolvoval časť z Trnavskej stovky, ktorú som si o pár kilometrov predĺžil. Keď som prechádzal okolo Hornej Rakovej nostalgicky som si spomenul na prestávku, ktorú sme tu na začiatku júna mali s Romanom. Vtedy obišla moju pozornosť pekná drevená tabuľa s nápisom Horná Raková a červeným vymaľovaným rakom. Dnes sa ukryla v mojej „čarovnej krabičke“ a stala sa súčasťou foto galérie tejto akcie.

Keď som dorazil na Mihalinovú, došlo k zmene trasy. Prečo? Keď som tak postupoval nocou a videl veľa zvery hlavou sa mi honili rôzne myšlienky o poľovníkoch a o nočných „pytliačkách“, alebo strielačkách. Jednu takú mám stále na pamäti. Zažil som ju spolu s Jožom pri dvojdennom putovaní Malými Karpatami na Amonovej lúke. Vtedy po tom, čo sme zaľahli do spacákov, sa zrazu rozžiarila celá lúka od svetlice a ozvali sa výstrely. Vtedy nám nebolo všetko jedno. Ráno sme zistili, že naša útulňa bola postavená presne oproti posedu, z ktorého poľovníci strieľali na diviačiu zver. A práve to sa mi honilo hlavou. Nechcel som zažiť, aby ma v noci samého niekto zostrelil, keď idem mimo turistický chodník a preto som sa rozhodol, že moju trasu odkloním na Hradište pod Vrátnom po žltej turistickej značke. Povedal som si, že dnes v noci pôjdem iba značenými turistickými chodníkmi, že nebudem pokúšať šťastie/nešťastie. Znamenalo to, že si predĺžim trasu a nastúpam aj viac metrov. Mne to však nevadilo. V Hradišti pod Vrátnom som aj tak nikdy nebol a preto mi to prišlo ako dobrý nápad.

Pred príchodom do Hradišťa som na vhodnej otvorenej lúke vyskúšal nasnímať kamerou nočnú oblohu. Bol som sklamaný, že fotka nevyšla podľa mojich predstáv. Škoda. Musím sa zmieriť s tým, že kamera nie je vhodná na kvalitnejšie fotenie. Pri prechádzaní Hradišťom neušiel mojej pozornosti fialovo nasvietený domček. Je tiež obsahom galérie. Neskôr ma zelená a potom modrá značka doviedla na Skálie, kde má znova privítala červená Cesta hrdinov SNP. Putovanie po nej mi išlo od nohy. Úspešne ma doviedla k mojej prvej zastávke. Chatka na Ostrej Úboči sa stala mojim útočiskom. Medzitým začal značne fúkať vietor a tak som bol rád, keď som sa mohol na chvíľu skryť do závetria a posilniť sa.

Po prestávke to išlo akosi ľahšie a ani som nezbadal, ako cupitám rozsvietenou Brezovou pod Bradlom. Počas celej trasy mestom ani živáčika. Darmo, kto by sa v noci prechádzal po Brezovej okrem mňa question grin Na malú chvíľku som spomalil pri kostole Najsvätejšej Trojice. Iba jeden cvak kamerou a už stúpam k Mohyle. Bola to zaberačka a ani sa nečudujem, lebo moje nohy hlásili 32. kilometer. Po dvoch kilometroch konečne Mohyla. Tu som opäť vyskúšal nočné fotenie. Konečne mi to vyšlo aj vďaka nasvieteniu Mohyly. Priamo na Mohyle som založil základný tábor. Vďaka silnejúcemu vetru vyhovovala iba jedna záveterná strana. A práve tú som využil na chvíľu oddychu, posilnenie a slávnostný prípitok na počesť „Milana“. Prestávka trvala max desať minút a keďže som aj tak trochu premrzol musel som sa pred odchodom doobliekať. Hneď sa mi išlo lepšie.

Po rázcestníku Chrbát Bradla ma preveril prudký zostup do Dolných Košarísk. Keď som prechádzal okolo Slukéch chalupy zaujal ma zaujímavý kovový veterník. Moja čarovná skrinka sa tiež stala jeho úkrytom, aby som vám ho mohol ukázať vo foto galérii.

Pri zostupe do Hornej Pustej Vsi začalo svitať. Bol to nádherný pohľad na červenejúce zore. Čakám, že vykukne aj slniečko, no nedočkal som sa. Bol som v doline a keď sa mi ukázalo už putovalo po oblohe.

Posledná časť trasy je mi už notoricky známa. Túto časť už poznám naspamäť grin Dnes som však nepohrdol Pustou Vsou a jej Pamätníkom SNP. Aj stupáčik pri hrádzi vodnej nádrže ma skoro na konci túry preveril. Posledné kilometre okolo tabúľ náučného chodníka – Barónov hrob, Veľká Pec, Malá Pec a Tlstá hora dnes môžem ísť aj poslepiačky. Myslím, že by som sa ani raz nepotkol, lebo poznám každý kameň či koreň. Keď som „vyšiel z lesa“ čakal ma záverečný asfalt okolo záhradkárskej oblasti a Rochovej kaplnky.

Ešte príhoda

Počas celého putovania som videl kopec zvery. Tri krát križovalo moju cestu stádo. V dvoch prípadoch to bola neškodná srnčia zver. Jedno stádo ale bolo zaujímavejšie. Boli to diviaci a pri nich som z bezpečnostných dôvodov musel aj vydávať výstražné zvuky. Kričal som „ujujúúúúúúúj, ujujúúúúúúúj“ a dočkal som sa odpovede od posledného člena diviačej kolony. Odpovedal mi na diviaky tak typicky „kroch, kroch“. Poviem vám, nebolo mi všetko jedno. Vzápätí zmizli v húštine a ja som mohol pokojne bez strachu pokračovať ďalej.

Záver

Úspešne a bez ujmy som absolvoval nočné dobrodružstvo pri prechode Malými Karpatami. Nestretol ma žiadny medveď a to bolo dobré grin Odniesla to iba pravá noha, kde sa mi na starom pľuzgieri spravil nový, mladý a pekne opuchnutý. Nebojte sa! Veď ja sa z toho dostanem a znova vyrazím do nádherných Slovenských hôr. Buď sám, alebo s vami priatelia turistického spolku PAT a MAT.

Dovidenia nabudúce

komentár: 1116 pridaný: 03.11.2021 - 21:19
Danka

Danka

1

Vinco, si palec hore. Keď pôjdeš takýmto tempom, tak si nebudeš stíhať odovzdávať diplomy. wink grin

komentár: 1112 pridaný: 02.11.2021 - 20:36

Reakcie na komentár: 1112

Vinco

Vinco

1

Danka,
ďakujem za pochvalu. Ja to vidím tak, že palec hore za svoje výkony si tu zaslúžia aj iní turisti nášho spolku.

A s tými certifikátmi to nevidím až tak „horúco“. Každý rok je iný. Dôkazom toho si napr. aj práve Ty Danka a Tvoj Peter.

Jeden rok sa podarí, iný sa podariť nemusí. Každopádne, je ale dobré do Slovenských hôr chodiť, čerpať novú silu, oddychovať a obdivovať krásu a pritom nechcene grin budovať kondíciu.

komentár: 1117 pridaný: 04.11.2021 - 08:25

Reakcie na komentár: 1117

Mišo

Mišo

1

Vincent, ale do 1000km tento rok ti už moc nechýba, to by sa ešte dalo zvládnuť za tie dva mesiace doklepať cool smirk wink

komentár: 1118 pridaný: 04.11.2021 - 09:26