Dnes je: piatok - 26.4.2024, Meniny má: Jaroslava
Aktualizované: 26.04.2024

Fotografie z roku 2015



On-line: 8

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1457

Login:

Heslo:

Detail akcie Za keškami na Orlie skaly a Malú, Veľkú pec

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
sobota - 04.12.2021
Pohorie:
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
15.6 km
Čas:
5h 30m
Stúpanie:
537 m
Klesanie:
537 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
48.3
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Po - 29.11.
Jozef Jozef
Ut - 30.11.
Ivan Ivan
Ut - 30.11.
Ria Ria
Št - 02.12.
Danka Danka
Št - 02.12.
Peter Peter
Št - 02.12.
Dušan Dušan
Pi - 03.12.

Fotky a videa Videné: 56

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Pustá Ves, pam. SNP – Barónov hrob – Veľká Pec (438 m) – Malá pec (392 m) – Tlstá hora (426 m) – Orlie skaly (430 m) – Dolná Pustá Ves – Pustá Ves, pam. SNP

Poznámka k akcii

Akcia s krycím názvom „Nikdy nehovor nikdy“.

Nie, nie je to keškobranie.

Akciu som vymyslel pre Joža pod podmienkou, že počet ulovených kešiek bude jednociferné číslo :-)

Kto chce v sobotu absolvovať nenáročnú túrku v mojom domovskom pohorí a miestach, môže sa prihlásiť.

P.S.: prečo ten krycí názov? Lebo keď som išiel týmito miestami pri minulej mojej 55 km túre som si v duchu povedal, že do týchto miest už nepôjdem. A vidíte, nepoučil som sa a znova idem :-)

Štartujeme o 8.00 hod. vo Vrbovom

Komentáre:

Danka

Danka

3

Zase ďalšie pekne spravené video aj s komentárom. palec hore Akurát škoda, že tam nebola zachytená aj naša dobrá nálada cheese, ktorá dáva tejto turistike iný rozmer. A hlavne by som sa chcela poďakovať za certifikát, ktorý ma prekvapil, pretože v apríli si mi už jeden odovzdal. wink

P.S. Ria sa už pýtala kedy zase pôjdeme. Len neviem ako jej budeš merať kilometre, lebo ona tú trasu dá minimálne trojnásobne. cheese cheese cheese

komentár: 1136 pridaný: 09.12.2021 - 21:30

Reakcie na komentár: 1136

Vinco

Vinco

1

Nie trojnásobne, ale štvornásobne, ako správne onoho času Jozef poznamenal na dĺžku trasy Lenkinho Poppyho, keď bol s nami.
A prečo? Lebo pes má štyri nohy grin Je 4×4 Off-road.

Inak, Danka ďakujem za pochvalu. Vážim si to.

Takže Ria sa môže tešiť minimálne na Silvestra.

komentár: 1137 pridaný: 09.12.2021 - 21:41
Vinco

Vinco

2

Úvod

„Nikdy nehovor nikdy“ sa stalo skutočnosťou grin Opäť som navštívil moje domáce, hop aj Ivanove, lebo aj on si môže zakričať „My sme tu doma! My sme tu doma!“, pohorie.

Keď som na stránku vložil akciu ani som netušil, že sa niekto tak rýchlo prihlási. Prihlásenie Danky a Petra bolo priam raketové. A práve už od tejto chvíle som vedel, že to bude zas parádna akcia s bohatou účasťou. Áno. Účasť šesť členov spolku môžeme považovať za bohatú. Škoda len, že naše kvetinkové, nežné pohlavie nebolo početnejšie. Čo už.

Dopravu sme riešili priam na poslednú chvíľu až ráno, pred začiatkom akcie. Ale dohodli sme sa a úspešne všetci dorazili na štart, k pamätníku SNP na Pustej Vsi. Dá sa povedať, že od tejto chvíle už Ves nebola „Pustá“. Boli sme tu my grin

Po štartovných ceremóniách, zvítania, pozdravenia, chľastania – hop, zas som sa pomýlil, myslel som gustiózne ochutnávanie medovinky v duchu slušného štartovania akcie, sme vyrazili na zaujímavú cestu.

Prvé zastavenie

Keďže sme štartovali pod pamätníkom SNP, nemohli sme ho obísť. Cesta smerovala po niekoľkých desiatkach schodov hore, tak nás „schodíky“ trochu zahriali. Hlavným bodom záujmu bol partizánsky bunker, ktorý je situovaný vľavo od pamätníka. Preskúmať ho bolo nutné, lebo Jozef tu mal prvú kešku. Inak nespomenul som vám, že na tejto akcii sa lovili kešky. Avšak akcia nespĺňala parametre „keškobrania“, lebo podmienkou bolo, že počet kešiek bude jednociferný. Na tom sme sa s Jožom dohodli tongue rolleye

Druhé zastavenie

Dostať sa k druhému bodu je tak zahrievajúce. Prečo? Lebo po tom, čo sa prejde po hrádzi vodnej nádrže na Pustej Vsi, okamžite sa vám postaví do cesty „výživný“ stúpačik. Keď sme dorazili na jeho vrchol, nikto nespomínal, že by mu bola zima. Preto zahrievajúce. Od tejto chvíle sme nastúpili na cestu náučného chodníka, ktorý vedie na zaujímavé miesta. No a tým prvým zaujímavým miestom je hrob baróna Alberta Von Wattenwyla. Už toľko krát som tadeto išiel a vždy je iný, inak zaujímavý. Žeby boli na vine ročné obdobia? Pri hrobe sme neodolali spoločnej fotografii a išli ďalej.

Tretie zastavenie

Je to najvyšší bod našej trasy a aj zaujímavý. Veľká Pec je často navštevovaná aj vďaka tomu, že pod vrcholom je veľká jaskyňa doložená osídlením a fosílnymi archeologickými nálezmi z obdobia paleolitu. Súčasťou je aj ohnisko, a tak si hladní návštevníci môžu opiecť špekáčiky či slaninku. My sme služby ohniska nevyužili. Neboli sme ešte hladní. Teda hovorím za seba, lebo neviem, čo cítil v tom čase Ivan tongue wink a ostatní členovia spolku. Čas na preskúmanie Jozef využil na „lovenie“ a aj vypustenie svojho lietajúceho vtáka. Jeho vták si na tejto akcii prišiel na svoje viac-krát.

Jaskyňa obsahuje aj kresby z dôb dávno minulých a tak náš Dušan tiež nechal odkaz pre budúce pokolenia, keď na stenu jaskyne obkreslil svoju ruku. Ktovie kto za desať tisíc rokov si bude obzerať steny jaskyne a nájde tu aj odkaz od nášho Dušana grin

Štvrté zastavenie

Náučný chodník odtiaľto smeruje na Malú Pec. Cesta sa láme pri tabuli náučného chodníka aj kvôli oploteniu obory Baranieho dvora. Tento bod bol v našom itinerári až tri krát. Bol prakticky najviac navštevovaný grin

Na Malú Pec vedie mierny kopček, ale čo je lepšie oproti väčšej sestre je to, že pred vrcholom Malej Pece je výhľadové miesto, ktoré poskytuje celkom slušný výhľad. My sme ho využili aj cestou na a z Pece.

Inak Malá Pec je tiež veľmi zaujímavá. Nachádza sa tu malá jaskyňa, ktorá navyše obsahuje malé „strešné“ okienko. Pre dobrodruhov je tu postavené kryté obydlie aj s ohniskom. Takže aj tu sa dá opekať. A to považujem za menší mínus tejto akcie, že sme na opekanie neboli pripravení. Akcia by bola tým zaujímavejšie a romantickejšia.

Nabudúce, nezabudnúť špekáčiky a slaninku!!!

Piate zastavenie

Naše ďalšie kroky viedli na Tlstú horu. Aj na tomto mieste som už bol niekoľkokrát. Iní tu boli po prvýkrát, ako sa priznali. Vrch nie je výhľadový, ale obýva ho vysielač. Pri predchádzajúcej návšteve niektorí naši členovia využili jeho služby, pre poskytnutie nádherných výhľadov. Dnes sa nikomu nechcelo liezť hore. No Jožov lietajúci vták s tým nemal žiadny problém. A tak nám dokonalo zmapoval výhľady tohto kopca a ja som vám ich priniesol vo videu z tejto akcie. Na „Tlstej“ sa konala gastronomická prestávka. Tu už asi každí pociťoval hlad, teda ja určite áno grin, lebo tiež vytiahli akúsi poživeň. Keď sme všetko zrobili čo sme chceli, pohli sme sa ďalej.

Šieste zastavenie

Toto zastavenie bolo našou „čerešničkou“ na torte. Akonáhle sme prišli do miesta, ktoré som vám spomínal, že sme ho tri krát navštívili, odohralo sa menšie dobrodružstvo. Vybral som „veľmi atraktívnu cestu“ mimo turistického chodníka, vedúcu popri oplotenia obory. Nebolo to až také zlé. Po tejto ceste občas niekto prejde a je to na nej vidno. Treba však vydržať a nebáť sa toho. Odmenou je potom ostatná časť trasy na Orlie skaly. No a už som prezradil bod šiesteho zastavenia. Na Orlie skaly vedie nezávisle aj náučný chodník zo Šterús a práve naň sme sa pri našej ceste napojili. Je to príjemná a pohodová časť trasy s krásnym vyvrcholením. Áno. Orlie skaly sa právom dajú považovať za vyvrcholenie – taký malý turistický orgazmus. Pri dobrej viditeľnosti určite. Ale zažil som tu aj „mlieko“.

Keď sme sem prišli, výhľady boli. A bol aj vietor. Ten mimochodom zosilnel a práve na Orlích skalách bol citeľný. Práve vietor nám bránil tomu, aby sme tu pobudli dlhšie. No aj tak sa nám pobyt výnimočne vryje do pamäte, minimálne DANKE. Orlie skaly sme využili na slávnostné odovzdávanie už druhého certifikátu Danke. Danka, ešte raz Ti gratulujem. Jozef sa pri tejto príležitosti zhostil aj odovzdávania vrcholových medailí. Jozef ďakujeme.

Jožov vypustený „vták“ si z výšky obzrel skaly a zvečnil aj odovzdávanie certifikátu. „Orlie“ nie sú príliš vysoké, no aj tak poskytujú pekné výhľady do širokého okolia. Odtiaľto je vidno Atómová elektráreň Bohunice, ale najmä najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby. Proste krása a my sme sa práve pre silnejúci vietor a chlad museli s touto krásou rozlúčiť.

Záver

Do cieľa som viedol všetkých ešte väčšou džungľou, ako bola tá predchádzajúca vedľa obory. Avšak nikto si nedovolil frflať, pretože v poslednej časti pred príchodom na Pustú Ves sa nám otvorili výhľady na Dolnú a Hornú Pustú Ves a na samotnú vodnú nádrž a pamätník SNP. Ďalšia krása v priamom prenose.

Do cieľa sme prišli spokojní a plní zážitkov. Ja osobne som bol vrcholne šťastný, že som mohol opäť zavítať do týchto „mojich“ končín. To ma iba utvrdilo v tom, že „Nikdy nehovor nikdy“.

Ďakujem Pánu Bohuvšetkým, že si našli čas zúčastniť sa tejto skvelej akcie a že som mohol byť súčasťou parádnej partie, s ktorou sa zažívajú nádherné chvíle v prekrásnej Slovenskej prírode.

Ďakujem a nabudúce dovidenia!

P.S.: to červené vínko, ktoré priniesol pojazdný bar – Dušan grin bolo vynikajúce. Dušan ďakujem. Škoda, že nebolo varené, zahrialo by nás. Ale, darovanému koňovi na zuby nepozeraj.

P.S.2: bolo by to nespravodlivé, aby som nespomenul, že akcie sa zúčastnila aj psia dáma Ria od Danky a Petra. Ešte pár spoločných turistických akcií a stane sa Ria členom nášho spolku, tak ako Lenkin Poppy grin

komentár: 1135 pridaný: 09.12.2021 - 18:52
Jozef

Jozef

1

A možno príde i kúzelník Dušan. Aspoň teraz večer je plný odhodlania…

komentár: 1130 pridaný: 03.12.2021 - 20:31

Reakcie na komentár: 1130

Vinco

Vinco

1

Ak pôjde tak dúfam, že si splní funkciu pojazdného baru grin grin

komentár: 1131 pridaný: 03.12.2021 - 23:02

Reakcie na komentár: 1131

Danka

Danka

1

Myslím, že funkcia bola splnená na viac ako 100 % cheese cheese cheese palec hore

komentár: 1132 pridaný: 04.12.2021 - 15:43

Reakcie na komentár: 1132

Jozef

Jozef

1

Šoféri a iní nedobrovoľní či dobrovoľní abstinenti boli v bezpečí. Ten posledný, čo zostal, neodolal ponuke pojazdného baru, ale nevadilo mu to. Otázkou je, čo na to manželka? Snáď to nenápadne spomenie v komentári…

komentár: 1133 pridaný: 04.12.2021 - 18:22
Vinco

Vinco

2

Funkcia bola splnená na 1000% tongue wink grin

komentár: 1134 pridaný: 04.12.2021 - 21:12