Dnes je: štvrtok - 25.4.2024, Meniny má: Marek, Marko, Markus
Aktualizované: 25.04.2024

Fotografie z roku 2013



On-line: 5

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1456

Login:

Heslo:

Detail akcie Okolím Klížskeho Hradišťa

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
pondelok - 27.12.2021
Pohorie:
Tribeč
Vzdialenosť:
14.3 km
Čas:
4h 44m
Stúpanie:
483 m
Klesanie:
483 m
Náročnosť trasy:
4
Body do rankingu:
42.9
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Jozef Jozef
So - 25.12.
Vinco Vinco
So - 25.12.

Moja posledná turistika v tomto roku bude na Silvestra. Takže sa ospravedlňujem. Časť z tejto trasy sme aj tak spolu išli Jozef. Takže je to šance pre tých, ktorí tam vtedy s nami neboli.

Roman Roman
Ne - 26.12.

Fotky a videa Videné: 54

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Klížske Hradište – Chotenovec (475 m) – Kopanica (523 m) – Kamenná brána – Michalov vrch (541 m) – Vrchhora – Malá Ostrá (472 m) – Klížske Hradište

Poznámka k akcii

Dajte si nahrať Mrázika, Popolušku, čokoľvek iné, čo bude v telke… a poďte s nami! Čerešničkami akcie sú:

Rozhľadňa na vrchu Chotenovec: je vysoká 16 metrov, najvyššie poschodie je vo výške 11,2 metra a poskytuje kruhové výhľady. Dokončená bola v apríli 2021

Kamenná brána: ukrytá v skalách vrchu Kopanica

Michalov vrch: síce neposkytuje kruhové výhľady, ale v prípade dobrého počasia vidieť južnú časť Malej Fatry (žeby Kľak?)

sedlo Vrchhora: v stredoveku sa tu konali trhy, zachovali sa tu zvyšky kostola, postaveného v roku 1640. Kedysi tu stáli aj šenk a hájovňa

Malá Ostrá: staré duby a obmedzené výhľady

Klížske Hradište: zachovaný románsky kostol sv. Michala archanjela

Odchod z Leopoldova o 07:00 hod. – predpokladaný príchod do Klížskeho Hradišťa okolo 08:00 hod.

Komentáre:

Jozef

Jozef

1

Zmizli sme v Tribeči! Ale iba na zopár hodín. Bolo nám to treba. To už je taká tradícia, že s Romanom niekam medzi sviatkami vypadneme. Oklamať trochu svedomie. Cez sviatky totiž naše žalúdky dostanú zabrať. A veru ten gombík na nohaviciach sa ráno pred túrou dosť priečil, veru ťažko sa zapínal. Musel som ho poistiť opaskom. Náhodou by odletel… aby potom malo čo držať nohavice.

Na akcii sme skoro boli traja. Ale iba skoro. Tej srnke sa za jazdy nepodarilo nastúpiť. Zboku buchla do auta a zmizla v poraste. „Len nech to nie je svetlo, len nech to nie je svetlo“ opakovane sa modlí Roman. Na najbližšom možnom mieste zastavíme a zisťujeme škody. Nie je to len zvedavosť. Niečo počas jazdy stále buchotalo.

Romanove modlitby boli vypočuté. Svetlo sa teší dobrému zdraviu. Vlastne celé auto. Schytal to iba plast nad kolesom. Asi hlavný náraz odnieslo koleso. Plast vydulo a počas jazdy búchal do kolesa. No nič, priviažeme ho o blatník a ide sa ďalej. Že sa niečo prihodilo prezrádza iba červená stužka, ktorú Roman našiel v kufri auta a ráčil na uchytenie plastu použiť. Roman počas uväzovania ani brvou nepohol. Prijateľné škody. Len utrúsil „ešte že si nešiel autom ty. Škoda by bola keby sa to stalo tvojmu novému autu“.

O dve dediny ďalej znovu niečo buchoce. Znovu musíme zastaviť. Ukazuje sa, že Roman má zlaté ruky. Na zistenie problému a jeho odstránenie potreboval necelé dve minúty. By sa mohol živiť ako automechanik! Rýchlo a lacno by bolo jeho heslo. Len kam by dával tie odtrhnuté plasty?

Akcia to je nenáročná. Kilometrov i prevýšenia tak akurát. Žiadne veľké a dlhé stupáky. Lenže sviatky sa na našich telách podpísali. Fučíme tam, kde by sme uprostred turistickej sezóny ani nepostrehli, že je to do kopca. Veru, dobrú to máme tradíciu. Pôjdeme niekam medzi sviatkami aj na budúci rok.

Nečakal som tu veľa turistov. Mýlil som sa. Najmä na Michalovom vrchu ich bolo veľa… Počuť ich bolo doďaleka – doširoka. Opekali a mali zjavne veľmi dobrú náladu. Na Vrchhore tiež skupinky ľudí a jedno ohnisko. Veď ono sa to zmení. Na Malú Ostrú nevedie chodník, tam nikoho nestretneme. Tam budeme mať nebeský pokoj.

Aj tak bolo. Cestu na vrchol nám spríjemňovali starobylé duby. Krása. Občas ako bonus aj nejaký obmedzený výhľad. Neľutujeme, že sme sem šli. Naozajstná nefalšovaná čerešnička dnešnej akcie. Na vrchole je aj vrcholová kniha. Takže sem človek občas zablúdi. Ľudia sem však chodia z druhej strany. Po ich stopách sme zostupovali a pokračovali ďalej do dediny. Tam sme ešte stihli navštíviť románsky kostolík…

komentár: 1147 pridaný: 29.12.2021 - 11:12

Reakcie na komentár: 1147

Roman

Roman

1

Nedá mi to, ale musím Joža vychváliť až na nebesia! Vyskladal túto akciu ako krásny šperk, Bolo to o prírode, kultúre, histórii, športe a aj zábave. Okrem iných skvostov je Malá Ostrá miesto s úžasnou atmosférou, ktoré by sme mali pohladiť nohami, rukami a očami aspoň raz za život!

komentár: 1148 pridaný: 29.12.2021 - 13:07
Vinco

Vinco

2

Pekné chlapci. Aj vám trochu závidím. Ale nesluší sa. Takže vám gratulujem k emocionálnej i fyzickej očiste.
Vidím, že na budúci rok musím upraviť svoj itinerár akcií tak, aby som sa mohol medzi sviatkami zúčastniť s vami nejakej mentálnej očisty.
Dúfam, že do toho nevstúpi nemecký pán Alzheimer a ja si budem pamätať, čo na tomto mieste teraz sľubujem grin
Ak by som chcel zlyhať poprosím, aby ste mi to na budúci rok pripomenuli cool smile

komentár: 1150 pridaný: 29.12.2021 - 17:47

Reakcie na komentár: 1150

Jozef

Jozef

1

Ďakujem za pochvalu Roman. Vincent, bol som v tom, že medzi sviatkami pôjdeš do práce iba jeden deň. Ak vôbec. Preto som zobral sloniu nohu z vašej kancelárie naspäť k sebe. Slonia noha doslova plávala vo vode, keď som 23-ho odchádzal z kanclu. To aby vydržala do 3-ho januára. Zase si ma namiesto informovania dezinformoval. Ty beťár!

komentár: 1152 pridaný: 29.12.2021 - 19:23