Dnes je: nedeľa - 5.5.2024, Meniny má: Lesana, Lesia
Aktualizované: 04.05.2024

Fotografie z roku 2015



On-line: 5

Akcie: 816

Foto galérie: 650

Videá: 284

Odkazy: 576

Komentáre: 1461

Login:

Heslo:

Detail akcie Železný pútnik - 3. ročník

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
piatok - 15.03.2024
Pohorie:

Pohoria:

Malé Karpaty, Borská nížina
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
39.1 km
Čas:
9h
Stúpanie:
687 m
Klesanie:
730 m
Náročnosť trasy:
9
Body do rankingu:
126.5
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Ne - 03.03.
Marek Marek
Po - 04.03.
Ondrej Ondrej
Po - 04.03.
Rado Rado
Št - 14.03.

Fotky a videa Videné: 60

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Kostol sv. Petra a Pavla, Trstín – kostol Sedembolestnej Panny Márie, Trstín Hájiček – Smolenice, železničná stanica – Pod Havraňou skalou – Kaluža – Čertov žľab – Záruby, sedlo – Červená hora – Plavecký Mikuláš, kultúrny dom (občerstvenie) – Podbôrny vŕšok – Bozajvŕšok – obec Mikulášov – Lakšárska Nová Ves – Bazilika Sedembolestnej Panny Márie Šaštín-Stráže

Poznámka k akcii

Železný pútnik – 3. ročník

Pôstna nočná púť z Hájička v Trstíne do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie Šaštín-Stráže

  • Začiatok: 15. 3. 2024, piatok, 18:00, Kostol sv. Petra a Pavla, Trstín
  • Občerstvenie: od 23:00, Kultúrny dom Plavecký Mikuláš
  • Koniec: 16. 3. 2024, sobota, 6:00 sv. omša Bazilika Sedembolestnej Panny Márie Šaštín-Stráže
  • Trvanie: približne 12 hodín
  • Dĺžka púte: 40km s prevýšením 560m

Podrobné informácie nájdete na webovej stránke púte tu: Železný pútnik – 3. ročník

Kto má rád dlhé trate a k tomu pochod v noci nech sa s dôverou prihlasuje :-) Je to pochod, kde dobrovoľne a v prospech dobrého úmyslu potrápite svoje telo a duchovne „nakŕmite“ svoju dušu.

Komentáre:

Vinco

Vinco

1

Úvod

Po minuloročnej dobrej skúsenosti s touto pôstnou nočnou púťou som sa rozhodol, že výzvu Mareka zúčastniť sa Železného pútnika, neodmietnem. Priznám sa že rozhodol aj fakt, že tento rok som ešte neabsolvoval diaľkový pochod. A keďže v máji ideme na tradičný Pochod Praha-Prčice, je potrebné diaľkový pochod natrénovať. Nevedel som ako sa zachovajú moje nohy na tejto púti, ale to ani Rado, ktorý sa k nám pridal z toho istého dôvodu.

Musím a chcem na tomto mieste poznamenať, že tento rok zlyhala logistika. S Marekom som bol dohodnutý, že prídem do Naháča autom a do Trstína pôjdeme spolu. Avšak Marek už doma nebol a tak nás musel a chcel grin do Trstína zaviesť Ondrej. Ondrej ďakujeme za dopravu.

Putovanie

Trstín – Kostol sv. Petra a Pavla

Na rozdiel od minulého roku sa štartovalo v Trstíne v uvedenom kostole. Dôvodom bolo to, že do malého kostolíka v Hájičku sa zmestí málo pútnikov počas zahajujúcej svätej omše. No i tak bol kostol v Trstíne plný a napríklad ja som sa do neho vôbec nedostal a musel tak omšu absolvovať vonku pri reproduktore.

Trstín – Hájiček

Napísal som, že sa štartovalo v Trstíne, ale nie je to úplná pravda. Oficiálny štart sa konal predsa len tradične od kostolíka Sedembolestnej Panny Márie v Hájičku. Na toto miesto sme sa presunuli hneď po omši. Celú trasu, ktorú sme absolvovali teraz i potom po ceste až do Smoleníc k stanici, príkladne zabezpečoval Hasičský zbor a Polícia, za čo im patrí veľká vďaka. Oficiálny štart bol teda tradičný z Hájička.

Kultúrny dom Plavecký Mikuláš

Trasa k bodu občerstvenia bola pre nejedného pútnika strastiplná grin Nie každý deň absolvujeme turistiku v noci. V tom je táto púť jedinečná a zaujímavá. Na tejto púti ma baví to, že človek nejde nočným lesom celkom sám. Zažil som takýchto samostatných nočných pochodov už niekoľko, no keď vidíte pred a za sebou turistov, je to o niečom inom.

Táto púť vyžaduje aj určitú mieru kondičky, hlavne pri prechode cez Malé Karpaty. Človek ktorý si myslí, že vstane z gauča a prejde z Trstína do Šaštína je na veľkom omyle. Bol by som zvedavý, koľkí z odhadovaného počtu 380 pútnikov prišlo až do Šaštína?

Veľmi pozitívne a priznám sa aj pre mňa, je občerstvenie v Plaveckom Mikuláši. Myslím si, že nejeden pútnik túto možnosť vrelo privítal. Musím pochváliť organizátorov, že pre nás vyčerpaných grin pútnikov prichystali jedinečné, chvályhodné a chutné pohostenie. Ponúkali sa koláčiky, praclíky, buchty, štrúdle, proste poživeň všetkého druhu – sladká i slaná. Po ruke bolo množstvo nápojov, káva a nechýbali ani tie „tuhé“ grin nápoje. Sponzor duchovného podujatia sa blysol parádnou a chutnou medovinou. Nezabudnem spomenúť, že pán páter Michal Nižnánsky si išiel „nohy zlomiť“ aby obslúžil všetkých pútnikov. A treba pochváliť aj ostatných duchovných z radov organizátorov pre ich obetavú a prospešnú prácu. My pútnici Vám vyslovujeme veľké ĎAKUJEM a Pán BOH zaplať. Na našej púti to bolo príjemné miesto, kde sme si mohli oddýchnuť, posilniť sa a načerpať nové sily.

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie Šaštín-Stráže

Po príjemnejších chvíľach prišli na rad tie menej príjemné. Putovanie do Šaštína prevažne po asfalte nie je to pravé orechové. Avšak treba sa s tým zmieriť a vedieť sa zaprieť. O tom predsa je Železný pútnik. Táto časť putovania bola pre mňa monotónna, ale nie nezaujímavá v spoločnosti mojich spoločníkov. Navyše lepšiu náladu do našich radov priniesli dve jemné kvetinky. V Plaveckom Mikuláši sa k nám pridali na dvadsať kilometrovú trasu Mareková manželka Andrejkasestra Evka. Ony síce išli v tesnom závese za nami, ale ako dobre namazaný stroj. Vždy keď som sa otočil dozadu, bolo na dosah ich svetlo čeloviek. Boli pripravené, v prípade ak by sa nám nechcelo, nás dokopať až do cieľa grin grin

Z minulého ročníka som si pamätal, že za Lakšárskou Novou Vsou nám dá nepríjemná asfaltka zbohom. A práve na túto záverečnú, pieskovú trasu som sa veľmi tešil. Je to doslova balzam na unavené nohy. Ja všeobecne nemám rád asfalt, to každý vie. A tak bola moja radosť dvojnásobná, keď moje nohy prvý krát stupili, na nohám lahodiaci „záhorácky“ piesok. Od tejto chvíle som vedel, že dnešnú púť úspešne dobojujem i keď trasa z Lakšárskej Novej Vsi do Šaštína je nekonečná.

Po príchode do Šaštína nás pritúlili organizátori v budove predajne Dominik v susedstve baziliky. Mohli sme si tu oddýchnuť a hlavne mi skoršie príchodzí počkať na ostatných. Mnohým „unaveným“ pútnikom prišiel oddych pred záverečnou svätou omšou o 6.00 hod. vhod. Aj tu nám pohostinní organizátori ponúkli občerstvenie. Páter Michal opäť exceloval svojou obetavosťou a svojim čašníckym umením, by mohol konkurovať ktorémukoľvek špičkovému čašníkovi. Páter Michal i ostatní obsluhujúci ĎAKUJEME.

Záver

Záver tejto pôstnej duchovnej púte vyplnila svätá omša v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie. Bola to dôstojná bodka za touto veľmi vydarenou pútnickou akciou. Môžem povedať, že ja som si túto duchovnú púť naplno užil a mala pre mňa veľký význam. Domov som si odniesol nie len únavu, ale aj parádne zážitky a hlavne pocity, že som opäť niečo dobré vykonal pre svoje TELO a DUŠU.

Ďakujem mojim ženským i mužským spolu pútnikom za účasť a veľký prínos na tejto duchovnej púti.

Dovidenia na budúcom ročníku Železného pútnika.

komentár: 1480 pridaný: 20.03.2024 - 21:27