Dnes je: sobota - 20.4.2024, Meniny má: Marcel
Aktualizované: 18.04.2024

Fotografie z roku 2012



On-line: 3

Akcie: 814

Foto galérie: 648

Videá: 281

Odkazy: 576

Komentáre: 1454

Login:

Heslo:

Detail akcie Malá a Veľká Pec

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
štvrtok - 23.01.2020
Pohorie:
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
16.35 km
Čas:
4h 30m
Stúpanie:
569 m
Klesanie:
569 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
48.9
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Dúšo Dúšo
Ut - 07.01.

Mile rád, keby som netobil…

Jozef Jozef
Ne - 12.01.
Mišo Mišo
St - 15.01.
Vinco Vinco
Ne - 19.01.
Hosť 1 Hosť 1
St - 22.01.

Fotky a videa Videné: 93

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Prašník, obecný úrad – Čerenec – Tlstá hora (426 m) – Malá Pec (392 m) – Veľká Pec (437 m) – Barónov hrob – Pustá Ves pamätník SNP – Prašník, Lajdovci – Kováčovci – Dobrovodských mlyn – Prašník, obecný úrad

Poznámka k akcii

Všetkým, čo majú obe nohy a chuť, dávame na známosť, že ak bude dobré počasie, uskutoční sa táto slávna akcia. Čakajú nás:

Čerenec (prírodná rezervácia): zvyšky lesostepných spoločenstiev s bohatým výskytom ponikleca veľkého a ďalších zriedkavých rastlín. Z toho tentoraz neuvidíme nič, pretože je úplne iné ročné obdobie a s trochou šťastia tam bude sneh.

Tlstá hora: V staršej dobe železnej tu bolo hradisko (nedokončené kamenné valy). Vrch bol osídlený aj počas Veľkej Moravy. V 15. storočí tu zriadili opevnený tábor Bratríci. Miestni vrch nazývajú aj Babylon, pretože v minulosti na ňom stála vysoká drevená rozhľadňa. Dnes na vrchole stojí vykrývač a má rebrík! Vraj sa po ňom dá vyliezť hore. Keď nič iné, aspoň budeme môcť povedať, že sme boli v Babylone.

Malá Pec: Pieskovcová skalná brána vytvorená pôsobením vetra. Nachádzajú sa tu aj ďalšie zaujímavé skalné útvary. Z vrcholu je obmedzený výhľad.

Veľká Pec: 15 metrov dlhá jaskyňa, ktorá má charakter skalného previsu. Jaskyňa bola v minulosti obľúbeným výletným miestom Vrbovčanov. Pod kopcom sa ešte v roku 1920 konali ľudové tancovačky a športové podujatia.

Barónov hrob: Na vyvýšenine dovtedy zvanej Váhy je hrob mladého baróna von Wattenwyla, ktorý zomrel ako 21 ročný na suchotiny. Rod Wattenwyl mal postavený jednoposchodový letohrádok v Pustej Vsi. Práve tu sa pred smrťou zdržiaval mladý barón aby našiel úľavu počas choroby. Letohrádok bol v roku 1945 vypálený Nemcami.

Komentáre:

Vinco

Vinco

2

Hneď v úvode spomeniem, že som sa konečne dostal na Malú a Veľkú pec. To, že bývam blízko vo Vrbovom ma k tomu predurčovalo. Hoci som v minulom roku pri potulkách bicyklom zablúdil na Malú pec, no do akcii sa to neráta. Lebo my turisti zvykneme ísť po svojich. A toto bolo na kolesách.

Ešte pred začiatkom akcie sa v práci všetci zúčastnení niekoľko dní pred uskutočnením dohadovali na nejakých raňajkách u Vinca. A dokonca chceli do toho namočiť aj moju manželku. No iba ja viem, ako by to u nás pri ich návšteve a dožadovania sa raňajok dopadlo grin grin

Na miesto činu sme išli mojim vozidlom. Chcel som spraviť priateľom službu. No dočkal som sa iba frflania. Že vraj som mal studené auto a oni prišli pekne na vyhriatych autách, tak prečo sme nešli jedným z nich. Za dobrotu na žobrotu.

Samotná túrka prebiehala klasicky. Bolo treba len kráčať vpred a hore grin Akcia však nebola nudná, obsahovala zaujímavé body záujmu. Napr. stožiar s vysielačom na Tlstej hore. Na tomto mieste som sa ocitol už tretí krát. Dvakrát som tu bol s dcérou Sonkou, keď na ZDŠ-ke bola členkou turistického krúžku. No ani raz som nemal odvahu liezť na stožiar. Dnes to bolo iné. Keď sme chceli vidieť nejaké výhľady, museli sme proste vystúpiť vyššie. Musím povedať, že sa oplatilo.

Druhým bodom bola Malá pec. Keď sme vyliezli na ňu, bola mi akási povedomá. Iné bolo len to, že som nemusel hore tlačiť bicykel, ale iba sám seba. Keď som tu bol minule skalné okno som nenašiel. Limitoval ma bicykel a šero podvečera, ktoré sa vkrádalo medzi stromy. Teraz ho za mňa našli súpútnici. Cestou, ktorou sme prišli, museli sme aj odísť. Táto trasa na Malú pec sa nedá zokruhovať, pretože je obohnaná plotom súkromného pozemku.

Na Veľkej peci som bol prvý krát. Jaskyňa je dostatočná na ukrytie pred nečasom a dá sa v nej aj opekať, pretože obsahuje dosť veľké ohnisko. Netreba si nosiť ani papier. V jej útrobách je všade porozhadzovaný papier, ktorý sa hodí na podpálenie ohníka. Chýbali už len spekáčky alebo Romanové párky grin Možno nabudúce budeme aj opekať. Toto považujem za nedostatočnú prípravu na akciu.

Predposlednou zastávkou bol Barónov hrob. Ten sme s Jožom navštívili pred rokom o tomto čase, keď sme v snehu išli na Orlie skaly.

Nakoniec sa mi podarilo prehovoriť všetkých, aby sme si ešte predĺžili trasu o pamätník SNP na Pustej Vsi. Myslím si, že neľutovali túto zachádzku.

A kedže boli všetci hladní a hlavne hosť Boris, museli sme sa ešte zastaviť na Prašníku v miestnej vyhlásenej reštaurácii a dať si „Vincentove raňajky“. Černohorský rezeň a kofolka dokonale zapasovala. To bolo ale milému Borisovi málo a tak sme si vo Vrbovom ešte dopriali sladký dezert a kávičku, ako dokonalú bodku za vydarenou akciou.

komentár: 652 pridaný: 27.01.2020 - 19:53
Jozef

Jozef

1
zobraziť foto

Mala to byť nenáročná akcia. Čo sa týka prevýšenia i vzdialenosti aj bola. Trochu zabrať dala až „vyhliadková“ vežička na Tlstej hore. I to je však zvládnuteľné. Väčšinou to bola rovinka, alebo mierne stúpanie. Prudšie stupáčiky by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. Aj to by mi zostali niektoré prsty neobsadené. Stupáčiky boli navyše pomerne krátke.

Tentoraz nebolo ani veľa výhľadov. Ak boli, tak obmedzené. To neplatí pre „vyhliadkovú“ vežičku. Navyše bol opar, najmä v doline Váhu. Nemrzí nás to však, pretože hlavnými lákadlami výpravy boli skalné okno (Malá Pec) a jaskyňa majúca veľmi blízko ku skalnému previsu (Veľká Pec).

O ďalšie lákadlo sa postaral Vincent. Do trasy zakomponoval partizánsky bunker. Podozrievam ho z toho, že to urobil len preto, aby predĺžil trasu. Potrestal však iba sám seba. Súdim aspoň podľa toho, že pri vstávaní od obedného stola vydával najviac čudesných zvukov zo všetkých zúčastnených.

Tentoraz sme po jedle mali aj kávu a dezert. Síce úplne na inom mieste, ale všetko bolo. Vo Vrbovom je malý obchodík so šiškami. Je naozaj malý! Dnu vojde jeden zákazník a hneď majú plno! Nakoniec sme sa v pokoji rozišli domov. Vlastne Vincent nemusel, ten už doma bol…

komentár: 651 pridaný: 25.01.2020 - 12:41