Dnes je: nedeľa - 28.4.2024, Meniny má: Jarmila
Aktualizované: 27.04.2024

Fotografie z roku 2014



On-line: 1

Akcie: 816

Foto galérie: 649

Videá: 283

Odkazy: 576

Komentáre: 1457

Login:

Heslo:

Detail akcie Kúskom Barborskej cesty pri Kremnici

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
pondelok - 25.09.2023
Pohorie:
Kremnické vrchy
Vzdialenosť:
16 km
Čas:
5h 30m
Stúpanie:
572 m
Klesanie:
572 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
49.7
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Št - 21.09.
Ľudka Ľudka
Pi - 22.09.
Kowo Kowo
Pi - 22.09.
Alenka Alenka
Ne - 24.09.

Fotky a videa Videné: 51

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Krahule, parkovisko – Krahuľský vrch (958 m), Rozhľadňa – Kremnica – Krížovou cestou na Kalváriu – Kremnické bane – Geografický stred Európy – Po Ceste hrdinov SNP – Krahule, parkovisko

Poznámka k akcii

Kúskom Barborskej cesty pri Kremnici

Prejdeme si kúsok po Barborskej ceste v okolí Kremnice. Je to čisto zážitková turistická akcia.

Na trase zažijeme:

  1. Rozhľadňu na Krahulskom vrchu s výhľadom na Kremnicu a okolie
  2. Putovanie historickou časťou Kremnice
  3. Pôjdeme Barborskou cestou do Kremnických Baní
  4. Nad Kremnickými Baňami navštívime Geografický stred Európy
  5. Do cieľa doputujeme súbežne s Barborskou cestou aj Cestou hrdinov SNP

DOPRAVA:

Cesta z Piešťan cez Nitru a Žiar nad Hronom do Krahúl na parkovisko trvá 1 hod. 50 min.
Odchod na akciu z Piešťan je stanovený o 7.00 hod.
Zraz v Krahuliach na parkovisku na mieste štartu je o 9.00 hod.


Kto túži zažiť zážitkovú turistickú akciu a je ochotný obetovať jeden deň dovolenky, nech sa prihlasuje.

P.S.: akcia sa nedala uskutočniť cez víkend, lebo má byť upršané počasie

Komentáre:

Vinco

Vinco

1

Úvod

Do štartu akcie, do obce Krahule sme sa schádzali z dvoch smerov. Nežná časť výpravy prišla zo severu. Veď z akého smeru by mali prísť severanky keď nie zo severu? A my chlapi dolniaci samozrejme z juhu. Síce ja a Kowo sme z juhu, ale nie až tak z juhu, pretože sme príliš málo opálený na južanov.

Tradične, keď ideme na tento smer po R1, sa vždy zastavíme na rannej káve v Tekovských Nemciach. Bolo tomu tak aj teraz a Kowo vôbec neprotestoval, keď som mu túto zastávku avizoval. Určite si spomenul rád na obdobnú prestávku, keď sme tadeto cestovali vo februári 2022 do Strážovských vrchov aj s jeho manželkou Renátkou. Ja si na túto akciu vždy rád spomeniem.

Po príchode na parkovacie miesto v Krahuliach nás severanky už čakali. My sme prišli s pätnásť minútovým meškaním. No hubovú polienku sme nedostali grin Po zaplatení parkovania v neďalekom automate sme vyrazili naproti dobrodružstvu. Ešte spomeniem, že nás čakalo ideálne slnečné počasie s teplotami tak okolo 24 °C.

Putovanie

Prvé zastavenie

Po príjemnej rovinatej trase, po lúkach nad obcou Krahule sa nám išlo parádne. Už v začiatkoch trasy sme sa kochali pri výhľadoch nádhernou okolitou prírodou Kremnických vrchov. Mäkká tráva hladila naše nohy. Pripomínalo mi to jemnú masáž chodidiel. Proste hotové labužo. Jemné stúpanie, vôbec nenáročné, nám vstúpilo pod nohy až v záverečnej časti na Krahulský vrch, či štít, ako to písali na drevených tabuľkách počas putovania k turistickej rozhľadni na ňom postavenej.

Čas oddychu pri rozhľadni sme naplno využili. Na rad prišlo občerstvenie, doplnenie tekutín, ale hlavne kochanie sa peknými výhľadmi na Kremnicu, ktorá je rovno pod „štítom“. Z rozhľadne je vidieť široké okolie. No asi najbližšie je Kremnica a Skalka. Jej televízny vysielací stožiar je neprehliadnuteľný. Ja tu teraz nevymenujem všetko, čo je z rozhľadne vidieť, ale je toho dosť. No minimálne k rozhľadni sa oplatí vydať, či z Krahúľ, alebo zdola z Kremnice, len tak kvôli výhľadom. Pod rozhľadňou je drevená vyhliadka a je tu aj piknikové miesto na sedenie. Ideálne miesto na oddych a kochanie sa.

Druhé zastavenie

Kým sme prišli k nášmu druhému zastaveniu, museli sme si riadne máknuť. Zostup dole do Kremnice je v niektorých častiach dosť prudký a k bezpečnosti nepridá ani miestami vlhký a šmykľavý povrch. Proste treba si dávať v týchto miestach pozor.

Druhá polovica zostupu je už príjemná. Vedie lúčnymi chodníkmi s výhľadom na Kremnicu a tie sa zmenia iba tesne pred vstupom na okraji mestečka. Počas putovania dole týmito lúkami sa môžete donekonečna otáčať za nádherným výhľadom na Krahulský vrch s rozhľadňou. Nedá sa toho nabažiť. A tak ako je napísané v poznámkach k tejto akcii, že je to čisto zážitková akcia, tak je aj do bodky splnené.

O následnom putovaní baníckym mestečkom Kremnica snáď ani netreba hovoriť. Možno ste už v Kremnici niektorí boli, ja áno a tak viete, že je to nádherné miesto s peknými historickými pamiatkami. Najkrajšie je námestie, kde je situovaný aj morový stĺp a mnoho historických domov. My sme si toto putovanie veľmi užili a mohli sme si oči vyočiť toľkou krásou. Na škodu však bolo, že na námestí sme nenašli otvorenú reštauráciu, kde by sme sa mohli občerstviť. Kvetinky túžili po kávičke a ja som sníval o pivečku. Nič z toho nám nebolo dopriate downer

Tretie zastavenie

Kremnicu sme opúšťali po schodoch. Po schodoch, ktoré lemovali smerové tabuľky s nápisom Kalvária a smerovou šípkou. Nebolo ako zablúdiť. Stúpanie na vrchol ku Kalvárii je príjemné, ale ustavične stúpavé po serpentínach. Príjemné je, že sa serpentína otáča práve v mieste očíslovanej kaplnky – „zastavenia“ a turista si tu môže zároveň aj oddýchnuť a tí nábožnejší aj krátko pomodliť smile Cesta ku Kalvárii vedie o to príjemnejšie, že celá trasa „putuje“ pod stromami. Až na vrchole sa priestor otvára.

Aj tu sa dá príjemne oddychovať. Nad Kalváriou je malý kopček, na vrchole ktorého je kamenný kruh s lavičkami. Je to ideálne miesto na oddych a občerstvenie. A to nehovorím o výhľadoch. Tie sú tiež parádne. Z tohto miesta bolo okrem iného vidieť aj miesto nášho posledného zastavenia. Kostol svätého Jána Krstiteľa s výraznou bielou fasádou je na ďaleko viditeľný a nedá sa prehliadnuť. V jeho susedstve sa nachádza Geograficky stred Európy a to bol náš posledný bod zastavenia.

Štvrté zastavenie

Po čase strávenom oddychom naše kroky viedli naďalej Barborskou cestou. Neopomenuli sme ani návštevu blízkeho jazierka, na ktorom rástli biele lekná. Priznám sa, už dávno som ich nevidel. Cesta do Kremnických Baní je mega príjemná, bez brutálnych stúpaní. Na každom kroku je nejaká zaujímavosť banského charakteru. Navštívili sme dva banské historické kríže, jeden chránený strom a jednu zavalenú štôlňu. Je tu toho oveľa viac a preto sa sem oplatí ísť znova a riadne to tu pochodiť. Je možná aj iná trasa. Drevených informačných a smerových tabuliek tu bolo neúrekom a navštívenie každého „prezentovaného“ miesta stojí za samostatnú návštevu týchto miest. Pouvažujte o tom.

A čo to štvrté zastavenie? No predsa tým je Geografický stred Európy, ktorý sa tyčí nad Kremnickými Baňami v susedstve spomínaného kostola a Kláštora kapucínov. Tu sme absolvovali posledný oddych. Miesto je zvláštne a stojí za návštevu. Dokonca je tu prístup od štátnej cesty. Takže ak pôjdete tadiaľto niekedy v budúcnosti na aute, určite sa tu zastavte. My sme si tu tak dvadsať minút posedeli, niečo pojedli a popili a vydali sa na poslednú stúpavú časť trasy po asfalte do Krahúľ.

Záver

Po tom, čo sme dorazili do cieľa boli sme odmenení. Tesne pri parkovisku, v strede obce, bol otvorený Šenk pod Svahom, ktorý nám vlial novú energiu do žíl. Kvetinky si dali vysnívanú kávičku. Ja šofér som musel oželieť pivko a tak musel stačiť radler pomelo-grep. Ale aj ten ma dostatočne postavil na nohy. Kowo zostal pri svojej dobrej vode.

Na záver konštatujem a vyslovuje Bohu vďaka, že som sa mohol tejto parádnej zážitkovej akcie zúčastniť.

Alenke, Ľudke a Kowovi ďakujem za účasť a za skvelú a tradične dobrú náladu a zážitky, ktoré sme spoločne zažili. Kremnické vrchy sú nádherné pohorie a touto akciou som sa len utvrdil v tom, že sa sem kedykoľvek oplatí zavítať.

Priatelia, dúfam že sa čoskoro uvidíme pri ďalšej skvelej turistickej akcii nášho spolku.

Dovidenia!

komentár: 1433 pridaný: 27.09.2023 - 18:37