Dnes je: sobota - 27.4.2024, Meniny má: Jaroslav
Aktualizované: 26.04.2024

Fotografie z roku 2013



On-line: 12

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1457

Login:

Heslo:

Detail akcie 340 - ročný dub (2022)

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
sobota - 26.02.2022
Pohorie:
Strážovské vrchy
Vzdialenosť:
16.1 km
Čas:
5h 27m
Stúpanie:
568 m
Klesanie:
568 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
49.5
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Pi - 18.02.
Jozef Jozef
Št - 24.02.
Mišo Mišo
Št - 24.02.
Kowo Kowo
Št - 24.02.
Hostka 1 Hostka 1
Št - 24.02.
Maroš Maroš
Pi - 25.02.

Fotky a videa z akcie Videné: 60

prehrať videoprehrať video prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Podlužany, cintorín – Rákociho dub – Vysoká (519 m) – Trebichavské sedlo – Baba (623 m) – Kňaží stôl (637 m) – Bradlo (556 m) – Neznáma vyhliadka – Podviničie – Korbelov vŕšok – Rákociho dub – Podlužany, cintorín

Poznámka k akcii

Tentoraz sa budeme túlať po menej známych vrcholoch Strážovských vrchov, ktoré bývajú málo navštevované. Na našu návštevu čakajú:

  • Rákociho dub: v roku 2022 oslavuje krásnych 340 rokov. Kmeň má priemer úctyhodných 460 cm. Dub letný je 17 metrov vysoký. Je pravdepodobne najstarším stromom u nás. Kedysi si pod ním rozložil stan František II. Rákoci. Mal tu zriadené svoje stanovisko, z ktorého riadil boje. Mladý dub mu poskytoval tieň.
  • Vysoká (519 m): vrchol poskytuje obmedzené výhľady najmä smerom na juh
  • Kňaží stôl (637 m): poskytuje 180 ° výhľady hlavne na Bánovskú dolinu a jej okolie. Vraj vidieť aj vrch Rokoš a hrad Uhrovec
  • Bradlo (556 m): Znovu obmedzené výhľady. Uvidíme, čo uvidíme…

Ak by sa nám málilo, môžeme navštíviť aj blízke vrcholy Maďarovej (bez výhľadov), Drieňovec (obmedzené výhľady) a Kravie vrchy (obmedzené výhľady)…


Odchod z Piešťan o 8.00 hod.. Vozidlá dohodneme podľa počtu prihlásených.
Kto chce môže si zobrať prázdne plastové fľaše na minerálnu vodu Mitická. Je to po ceste a odbočka do Trenčianskych Mitíc je krátka, tak si pôjdeme nabrať minerálnu vodu priamo ku prameňu.

Komentáre:

Vinco

Vinco

2

Úvod

Jozef znovu vymyslel BOMBOVÚ trasu. Niektorý z turistov spolku poznamenal, že „vymetáme“ menej známe trasy v Strážovských vrchoch a má pravdu. Ja sa tomu nebránim a ani nebudem. Jozef, len tak ďalej!

V úvode mi ešte dovoľte spomenúť, že ako hostka bola s nami Kowova manželka – kvetinka Renátka. Na konci túry som pochopil, že bola hlavne kvôli tomu, aby mal kto Kowa ťahať grin grin Bol ustavične na chvoste kolóny a tak mi z toho vyliezlo, že bude musieť s nami chodiť častejšie a riadne trénovať.

Ešte sa chcem Jožovi poďakovať, že nás bezpečne dopravil na i z akcie svojim tátošom. Parkovali sme v obci Podlužany pri cintoríne. Počas cesty sme si po dlhej dobe dopriali kávičku v Mekáči, ktorý sa dočasne premenoval na Zadarmovce grin Po príchode na štart sme zistili, že Maroš už na nás čaká a tak sme mohli vyraziť.

Prvá čerešnička

Po dva a pól kilometri sme dorazili k zaujímavému stromu. Tým stromom je starý, vzácny a tajuplný 340 ročný Rákociho dub. Dovolil som si ho na pár desiatok sekúnd objať a v tichosti sa s ním porozprávať smile
Jozef ani chvíľu neváhal dub preskúmať zo všetkých svetových strán a výšok. Jeho dron sa mal čo obracať, ako ste mohli sami vidieť na fotografiách i videu. Je to naozaj zaujímavý živý objekt vhodný návštevy.

Druhá čerešnička

Po lúčkach i rôznych typoch lesíkoch sme sa priblížili k vrchu Vysoká. Rovinky sa postupne menili na sestry trochu i viac naklonené až napokon posledný prudký úsek nám „vytlačil“ na čelo pot. No námaha stála za to. Na Vysokej sme sa chvíľu zdržali. Teplý čaj i jedlo celkom prišlo vhod. Mne určite.

Poskytnutú prestávku sme využili aj na odovzdávanie certifikátu. Tentoraz sa stal obeťou Mišo. Po útrapách a naťahovaní času konečne doklepal tri kilometre, ktoré mu k certifikátu chýbali. No to Ti trvalo Michal tongue wink Inak, Mišo dorazil do 845 kilometrov vzdialeného hlavného mesta Švajčiarska – do Bernu.

Zabudol som spomenúť, že počas celej trasy nás sprevádzalo nádherné počasie. Občas trochu zafúkal vetrík, no nič strašné to nebolo.

Tretia čerešnička

Postupne a napokon cez Trebichavské sedlo nás cestička doviedla na vrchol našej trasy. Výstup naň nebol tak strmý ako na Vysokú. V pohode a hlavne spolu (Kowo príliš nezaostal) sme dorazili na vrch Kňaží stôl. Aj tu bola prestávka. Aj tu vzlietol Jožov dron. Certifikáty sa tu síce neodovzdávali, ale zato vrcholové medaily áno. Príkladne a zodpovedne sa o tento akt postaral Jozef. Ďakujeme. Nabudúce som na rade ja.

Musím povedať a ozrejmiť úvodné slovné spojenie „BOMBOVÁ“ trasa. Naozaj to bola výnimočná a pekná trasa. Na relatívne krátkej trase som dávno nezažil toľko pekných vyhliadok. Neboli kruhové, ale aj tak prekrásne. V tomto Jozef u mňa určite zabodoval. Ja som si turistiku veľmi užíval a užíval som si aj prítomnosť skvelých ľudí.

Štvrtá čerešnička

Touto čerešničkou bol vrch s názvom Baba. A bol tak trochu Déjà vu preto, lebo sme na Babu vyliezli dva krát. Miesto sme využili aj na posedenie ale iba raz, pri ceste na Kňaží stôl. Ponúka výhľad na severný cíp Podunajskej pahorkatiny a pozornosť pri bádaní zaujme aj zrkadliaca sa vodná nádrž Prusy pri Bánovciach nad Bebravou.

Piata čerešnička

K vrchu Bradlo vedie od Baby pohodová nenáročná trasa. Žiadne brutálne prevýšenia nás už nečakali iba zostup do cieľa. Skôr ako sme zahájili zostup do Podlužian, zamestnávalo nás kochanie sa na Bradle. Výhľad je situovaný smerom na severozápad. Dá sa povedať na hlavnú časť Strážovských vrchov a dušička turistu si príde na svoje. Proste nádhera. A hovorím Vám, nie len tu. Na tejto trase každý navštívený kopec sa rovná výhľad.

Záver

Posledná časť klesania viedla už nami prejdenou časťou. Ráno tam a večer späť. Druhý krát okolo Rákociho duba a po zelenej turistickej značke, po príjemných lúkach, cez zaujímavý stromový koridor sme doputovali do cieľa – k cintorínu v Podlužanoch.

Ja som si nesmierne oddýchol a načerpal nových fyzických i mentálnych síl. Spoznal som na turistike Kowa tongue wink a Kowovu manželku kvetinku Renátku. Opäť som bol s Mišom na túre grin grin Opäť som bol s Marošom na túre grin grin Maroš, pozdravuj Aďku. Škoda, že nemohla ísť a škoda, že nemohla ísť iná ďalšia hociktorá naša kvetinka, aby bola minimálne do tandemu k Renátke. Škoda. Ako sa hovorí „človek mieni, pán BOH mení“. Snáď už nabudúce to vydá.

Ďakujem pánu BOHU za možnosť zúčastniť sa a všetkým spolu-turistom za skvelú spoločnosť a výnimočnú atmosféru.

Nabudúce dovidenia!

komentár: 1195 pridaný: 02.03.2022 - 20:23
Ľudka

Ľudka

1

Mooc rada by som šla, turička je lákavá, škoda, že už niečo mám, hmmm shut eye užite si to aj za nás…

komentár: 1193 pridaný: 21.02.2022 - 11:45

Reakcie na komentár: 1193

Vinco

Vinco

1

Škoda Ľudka, že nemôžete ísť. Možno nabudúce sa to podarí.

komentár: 1194 pridaný: 21.02.2022 - 17:53