Dnes je: sobota - 20.4.2024, Meniny má: Marcel
Aktualizované: 18.04.2024

Fotografie z roku 2014



On-line: 5

Akcie: 814

Foto galérie: 648

Videá: 281

Odkazy: 576

Komentáre: 1454

Login:

Heslo:

Detail akcie Na rozhľadňu Dubeň a vyhliadku Straník z Budatína

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
nedeľa - 05.03.2023
Pohorie:
Kysucká vrchovina
Vzdialenosť:
16.1 km
Čas:
5h 52m
Stúpanie:
644 m
Klesanie:
644 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
53.1
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Ut - 28.02.
Marcelka Marcelka
Ut - 28.02.
Roman Roman
Ut - 28.02.
Ľudka Ľudka
Ut - 28.02.
Darinka Darinka
Ut - 28.02.
Ivan Ivan
St - 01.03.
Marika Marika
St - 01.03.
Alenka Alenka
Št - 02.03.
Hostka 3 Hostka 3
So - 04.03.

Fotky a videa Videné: 101

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Budatín, cintorín – Vyhliadková veža Dubeň – Dubeň (613 m) – Zástranie, odbočka na Salaš – Zástranie – Výhľad Straník – Malý Straník (624 m) – Zástranie, nad Paprudie – Zahraničná (635 m) – Budatín, cintorín

Poznámka k akcii

Okruh nad Žilinou cez Vyhliadkovú vežu a vrch Dubeň a návšteva vyhliadky Straník.

Pokyny:

  • odchod autom z Piešťan od Tesca o 7.00 hod.
  • cesta do štartu (cintorín v Budatíne) z Piešťan so zrazom na benzínke vo Sverepci trvá 1 hod. 8 min.

P.S.: možno bude cez výkend otvorený Bufet Hangár pri vyhliadke Straník, uvidíme

Kto chce ísť nech neváha a prihlasuje sa.


Doprava a zraz je dohodnutý nasledovne:

  1. Päť kvetiniek severaniek ide svojím autom
  2. My ostatní (Roman, Hostka 1 – Marcelka, Vinco a Ivan) ide Romanovým autom
  3. Zraz je určený na benzinovej pumpe Slovnaft vo Sverepci o 7.45 hod.

Komentáre:

Vinco

Vinco

2

Úvod

Trasu tejto turistickej akcie sme nakreslili spoločne s Jožom. Avšak prvotnú myšlienku navštíviť tieto miesta som mal ja. Ale ani ja som si trasu nevycucal z prsta. Inšpiroval ma môj priateľ turista Peťo, ktorého Youtube kanál pravidelne pozerám. On bol pred troma týždňami práve na týchto miestach a mňa táto trasa zaujala. Jediný rozdiel bol iba v tom, že Peťo tam bol práve v čase, keď bolo kopec snehu a zažil aj o trochu lepšie počasie, ako sme mali my.

Veľmi ma potešila účasť. Úprimne som myslel, že pôjdem iba s Jožom a ako viete nakoniec to bolo úplne inak. Z pôvodnej dvojice som zastal sám a vy ostatní ste sa ku mne pridali, čo ma veľmi potešilo. Prezradím iba to, že za Jožovou neúčasťou bola rodinná oslava, na ktorú pri prihlasovaní zabudol. Oslava však bola oveľa dôležitejšia.

A na koniec úvodu ešte spomeniem, že sme privítali tri Hostky. Darinku (Hostku 2) už poznáme. Kto si nevie spomenúť, tak občerstvím pamäť. Bola s nami na Veľkom Maníne v januári 2022. Hostka 1 bola moja priateľka Marcelka z Piešťan, s ktorou sa poznám už najmenej 15 rokov ak nie viac. V minulosti som jej sľuboval, že ju na nejakú turistiku nášho spolku zoberiem a práve teraz nastal ten čas. No a Hostka 3 bola Alenka, kamarátka našich kmeňových severaniek. Dúfam, že sa našim Hostkám na našej turistickej akcii páčilo. Je to pre nás tá najväčšia odmena, keď môžeme zdieľať nádherné pocity z návštevy jedinečnej Slovenskej prírody.

Putujeme

Než začnem o putovaní nedá mi nespomenúť, že zoznámenie sa uskutočnilo na zraze, ktorý prebiehal na benzínovej pumpe Slovnaft vo Sverepci. Ranná kávička je už tradičná a bolo tomu tak aj teraz. Nik nenamietal.

Putovanie sme začali po zaparkovaní pri cintoríne v obci Budatín. Ideálne miesto na parkovanie. Samozrejme, že sme absolvovali tradičnú štartovaciu procedúru.
Hádanka pre vás: Čo myslíte, kto priniesol opäť kvalitné varené vínko?
Ďalšia otázka: Čo myslíte, kto doniesol kvalitnú štartovaciu slivovičku, hop, štartovacie vitamíny?
A teraz môžete rozmýšľať a dávať typy grin

Stúpanie na hrebeň začalo už v obci pozvoľna. Len čo sme vstúpili do lesa naklonená rovinka sa zodvihla a začalo prikurovať red face Prvú oddychovú chvíľku sme absolvovali na miestach, kde sa kúsok od chodníka nachádzal bunker. A hneď nato sme narazili na oddychové miesto s výhľadom na Žilinu s lavičkami. Chvíľu sme sa kochali a pred odchodom som cvakol naše sediace kvetinky, ako zasnene obdivujú skvosty vyhliadky.

Pokračovali sme ďalej už príjemným zvlneným hrebeňom a ten nás po dvoch kilometroch priviedol k rozhľadni Dubeň. Ani chvíľa zaváhania a už sme sa šplhali po schodoch na jej vrchol. Trochu silnejší vietor na jej vrchole nás neodradil od túžby pokochať sa nádhernými výhľadmi. Rozhľadňa ponúka kruhový výhľad. Dojem z prírody trochu kazí Žilina, ktorá je rovno pod rozhľadňou, ale na obzore týčiaca sa Lúčanská časť Malej Fatry to všetko vynahradzuje. Z rozhľadne bol vidieť aj náš nasledujúci cieľ – vrch Straník, ktorý slúži okrem iného aj na štart paraglajdistom.

Po tom, čo sme opustili rozhľadňu sa terén nezmenil. Stále to bol príjemne zvlnený nenáročný hrebeň. Pred príchodom na vrch Dubeň sme povinne navštívili vyhliadku na obec Zádubnie, ktorá sa nachádza 75 metrov vľavo od chodníka. Je to severná časť hrebeňa a tak sme tu našli pozostatky snehu z predchádzajúcich snežných dní. Potom nás už čakal vrch Dubeň a pozvoľný zostup do obce Zástranie. Naša trasa vyústila na asfaltke presne pri rázcestníku s názvom odbočka na Salaš. No salaša nikde. Krátku nádej nám dávala prvá drevenica pri príchode do obce. Avšak čim sme boli k nej bližšie, naša nádej hasla ako fakľa kropená vodou. Z dreveničky sa vykľula súkromná drevenica a nie salaš downer

Ja som vám zabudol spomenúť, že súčasťou turistickej akcie bolo aj lovenie „kešiek“. Táto činnosť veľmi zaujala Marcelku a tak ju Ivan ochotne uviedol svojim rozprávaním do tajov tejto geokešingovej úchylky grin No a práve po príchode do Zástrania pri malej kaplnke už Marcelka v praxi dokazovala, že Ivanove slová padli na úrodnú pôdu. Druhú kešku už našla sama a k tej prvej, ktorú som nespomenul, tak k tej ju citlivo priviedol grin náš matador Roman.

Keď naše nohy od kaplnky zhltli päťsto metrov obecnej asfaltky kráčali už po príjemnejšej kamenistej ceste. Opäť nás zahrialo, lebo kopec Straník, ktorý nám svoju výšku ukazoval už v obci, nám pod nohy podhodil celkom výživné stúpanie. Než nás privítal jeho vrchol, minuli sme bufet Hangár. Potešilo nás že bol otvorený a hneď sme mali plán pri návrate zo Straníka.

Na Straníku sme zažili pekné výhľady. Čas sme využili na oddych a občerstvenie. Rozdávali sa vrcholové medaily a udeľovali sme certifikát Ivanovi. Aj spoločná vrcholová fotografia na pamiatku bola. A aby som nezabudol aj vrcholové „vitamíny“ sa zo zdravotných dôvodov užívali. Tradície sú tradície. Tie sa musia dodržiavať. Priznám sa, že prestávka by bola aj dlhšia, ale odchod zo Straníka urýchlil nepríjemný silný a studený vietor. Potrebovali sme sa trochu zohriať a tak sa našim útočiskom na pár minút stal spomínaný bufet Hangár. Každý si dal podľa chuti čaj či kávu a vzduchom lietali zážitky z dôb minulých a vtipy. Príjemne sme si oddýchli a šli ďalej.

Naša spiatočná cesta viedla cez Malý Straník a potom po zjazdovke do Zástrania. Onedlho sme sa ocitli na asfaltke za obcou a pri rázcestníku nad Paprudie naše kroky zviedol cyklochodník vedúci do obce Snežnica. Nasledujúce štyri kilometre sme absolvovali neznačeným chodníkom po hrebeni nad obcou Zádubnie. Za zmienku stojí iba prestávka, ktorá sa uskutočnila v „lesnej obývačke“. Prečo obývačke? Lebo nám v príjemnom smrekovom prostredí a s machovým kobercom ponúkli miesto na sedenie pníky po vyrúbaných smrekoch. Naozaj to vyzeralo ako v obývačke. Navyše tu nefúkal vietor.

Záver

Posledné kroky viedli príjemným klesaním do Budatína magickým prostredím smrekového lesa. Nálada bola vynikajúca a pocity neopakovateľné. Úprimná rozlúčka na záver s prísľubom stretnutia pri nejakej ďalšej turistickej akcii bola krásnou bodkou za touto vydarenou akciou.

Ďakujem všetkým za účasť. Boli ste skvelí. Obzvlášť chcem poďakovať hostkám DARINKE, ALENKE a MARCELKE, že našli odvahu grin wink zúčastniť sa turistickej akcie nášho spolku.

Nabudúce dovidenia.

komentár: 1365 pridaný: 07.03.2023 - 22:46
Ľudka

Ľudka

1

Ide Darinka hostka 2

komentár: 1360 pridaný: 28.02.2023 - 19:41

Reakcie na komentár: 1360

Ľudka

Ľudka

1

…dame si scuka vo Sverepci? aj Alenka sa hlási, bez Ferdinanda..

komentár: 1362 pridaný: 02.03.2023 - 08:53
Vinco

Vinco

2

Už cítim v kostiach, že bude opäť parádna turistická akcia. Teším sa.

komentár: 1363 pridaný: 02.03.2023 - 10:55