Dnes je: piatok - 19.4.2024, Meniny má: Jela
Aktualizované: 18.04.2024

Fotografie z roku 2013



On-line: 9

Akcie: 814

Foto galérie: 648

Videá: 281

Odkazy: 576

Komentáre: 1454

Login:

Heslo:

Detail akcie Na Veľký Javorník z hotela Podjavorník

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
pondelok - 21.10.2019
Pohorie:
Javorníky
Vzdialenosť:
10.24 km
Čas:
3h 40m
Stúpanie:
633 m
Klesanie:
633 m
Náročnosť trasy:
4
Body do rankingu:
40.2
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Kowo Kowo
Ne - 20.10.
Mišo Mišo
Ne - 20.10.
Rado Rado
Ne - 20.10.
Vinco Vinco
Ne - 20.10.

Fotky a videa Videné: 178

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Podjavorník – Stratenec, s. – Stratenec (1055 m) – S. Gežov – Veľký Javorník (1071 m) – S. Gežov – Podjavorník

Poznámka k akcii

Turistická akcia v rámci nášho výjazdového školenia. Okrem členov spolku PAT a MAT sa akcie zúčastnilo ďalších 9 (deväť) kolegov z práce.

Komentáre:

Vinco

Vinco

1

Čo napísať k tejto akcii?

Na Podjavorníku sme sa ocitli v rámci výjazdového školenia z práce. Už pri plánovani sa rozhodlo, že prvý deň sa pôjde na túru. V pôvodnom pláne bolo za cieľ navštíviť Malý Javorník a s Javoričia ísť neznačeným chodníkom a po zjazdovke naspäť do hotela. Ale plány sa zmenili a zvíťazila alternatíva vybehnúť na najvyšší vrch pohoria – Veľký Javorník. Akcie sa zúčastnilo trinásť osôb, z toho štyria členovia nášho spolku. Nasadené tempo nebolo vôbec vražedné, ako na niektorých našich akciách. Naopak bolo pohodové, prispôsobené členom, ktorí až tak často nechodia do hôr ako my. Česť ženskému pokoleniu zachránila naša kolegyňa Ľudka.

Prvá časť túry bola náročnejšia, stúpavá. No potom, čo sme sa vyšplhali do sedla Stratenec a dostali sa na hrebeň už to išlo samo. Pekné počasie a príjemná teplota na toto ročné obdobie iba umocňovalo zážitky. Na prvom nižšom vrchole trasy Stratenci sme sa zdržali dlhšie. Každý využil ideálne výhľadové podmienky na fotografovanie a kochanie sa. Niektorí si vyliezli aj na rozhľadňu, ktorá je súčasťou vrcholu a pokochali sa ešte vylepšenými výhľadmi. Tradične sme absolvovali skupinové fotografovanie. A potom sme sa už vydali k hlavnému cieľu našej trasy.

Keď sme dorazili do sedla Gežov postupne sme počkali všetkých opozdencov. Padol návrh na zostup dole, s čím som sa ja nestotožnil. Predsa byť tak blízko vrcholu Veľký Javorník a nenavštíviť ho, to by bol priam hriech grin To je tak blízko, zahlásil som, a dodal, že na vrchol sa dá aj vybehnúť. A to som nemal hovoriť. Rado ma hneď podpichol, že to nevybehnem. A čo spraví Vinco, keď ho niekto podpichne? To je otázka na vás. Predsa pokúsi sa na vrchol vybehnúť. Ale prezradím všetkým nezúčastneným, že som to na koniec o chlp nezvládol. Došiel my dych a tak som posledných 50 metrov dokončil krokom. Čo ma prekvapilo a zároveň potešilo bolo, že som v tom nebol sám. Postupne to behom vyskúšalo a aj úspešne absolvovalo niekoľko zúčastnených členov. Najvyšší vrchol pohoria bohužiaľ nieje výhľadový. Má iba obmedzené výhľady, takže pobyt na ňom nebol tak dlhý ako na Stratenci. Aj tu sme absolvovali povinnú spoločnú fotografiu. Vykonali sme zápis do vrcholovej knihy a nalepili nálepku spolku. Potom sme sa vydali na cestu späť do hotela. Ja som navrhoval neznačenú trasu medzi vrcholom a sedlom Gežov, ale bol som prehlasovaný a zostup sa uskutočnil tiež po neznačenom chodníku, ale zo sedla Gežov. Ja som tým pádom absolvoval obidva zostupy. Prvý ešte v júni tohto roku a musím poznamenať, že ten v júni bol príjemnejší. Zo sedla Gežov je to až dole prudké a zostup vedie dosť kamenistou cestou. Čo je hlavné, aj napriek náročným podmienkam, sa k hotelu dostali všetci zdraví a bez újmy. A to bolo cieľom tejto akcie.

Čo na záver?
Bola to príjemná a početná akcia v ideálnom slnečnom a teplom počasí. Ja som si to užil a dúfam, že aj ostatní zúčastnení členovia.

komentár: 598 pridaný: 24.10.2019 - 02:37