Dnes je: utorok - 19.3.2024, Meniny má: Jozef
Aktualizované: 17.03.2024

Fotografie z roku 2012



Akcie: 808

Foto galérie: 645

Videá: 278

Odkazy: 576

Komentáre: 1447

Login:

Heslo:

On-line: 2

Detail akcie Nočná Trnavská 35-ka

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
sobota - 01.06.2019
Pohorie:
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
25.85 km
Čas:
7h 30m
Stúpanie:
719 m
Klesanie:
775 m
Náročnosť trasy:
7
Body do rankingu:
96.7
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
zúčastnil sa:
Rado Rado
Pi - 31.05.
Jozef Jozef
Pi - 31.05.

Fotky a videa z akcie

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Buková, kontrolný bod – Buková, kameňolom – Dolná Ráková – Raková, kontrolný bod – Mihalinová – Dobrá voda, prameň – Dobrá Voda, kontrolný bod – po žltej cykloznačke – Dlhé rovné – Brezová pod Bradlom, Mladosť – Brezová pod Bradlom, kontrolný bod a cieľ

Poznámka k akcii

Psychická podpora pre naše želiezka v ohni – Romana a Vincenta, ktorí sa dali na ďalšiu 100-ku.

Pridáme sa k nim večer okolo 20:00 hod. a absolvujeme s nimi nočnú časť pochodu…

Komentáre:

Jozef

Jozef

3

Viacerí sme sa pohrávali s myšlienkou prísť podporiť našich z Pata a Mata na ich strastiplnej ceste pri zdolávaní najkratšej a zároveň najľahšej stovky na Slovensku. Slovíčka „najkratšia“ a „najľahšia“ sú trochu zavádzajúce. Až tak veľa kilometrov (tento rok 94,7 km) do magickej stovky nechýba a prevýšenie nad 3 000 metrov tiež dá zabrať. Nakoniec sme prišli podporiť naše želiezka v ohni (Romana a Vinca) iba dvaja. Ostatní váhajúci nemohli z viacerých dôvodov ísť…

Túto časť Malých Karpát sme už síce v minulosti navštívili, tentoraz sme však boli zvedaví na to, ako vyzerajú turisti, ktorí majú v nohách 60 a viac kilometrov. Zaujalo i to, že túto časť pochodu absolvujeme v noci. Aký bude nočný les? Budeme sa dobre orientovať? Všetko poukazovalo na to, že zážitky budeme mať isté.

Okolo 18:00 hod. volám Vincovi. Nič. Nevadí, ešte je tu Roman. Zdvihne mi pomerne rýchlo. Prekvapí ma hneď prvou informáciou. Vincent má pred ním náskok, pretože išli do Bratislavy každý iným spojom. Vraj vyrazil z Bratislavy asi o hodinku skôr. Teraz má stále náskok asi 20 minút. Od seba ich oddeľuje vrchol Vápennej. Kvôli tomu mu však nevolám. Chcem vedieť, kedy približne dorazia na Bukovú. Roman odhadne čas na 21:00 hod..

Následne volám Radovi a dohadujeme sa, kedy by bolo najlepšie doraziť na Bukovú. Zhodujeme sa na tom, že naše rýchliky určite dorazia skôr aj o pol hodinu. Aby na nás nečakali, rozhodli sme sa prísť na Bukovú okolo 20:00 hod.. No dobre, po pravde sme si chceli aj v kľude vypiť jedno pivo.

Podľa plánu prichádzame na Bukovú o približne 20:00 hod.. Volám Romanovi. Nedarí sa. Asi nemá signál. Nevadí, ešte je tu Vincent. Tentoraz sa mu dovolám. Zisťujem, kde sa nachádza. Vraj kúsok od Breziniek. S Radom dávame hlavy dokopy. Brezinky môžu byť od nás vzdialené odhadom tak 3 kilometre. To je tak na 40 minút. Stáli sme pred dôležitým rozhodnutím. Čo teraz? Rozhodli sme zodpovedne. Budeme čakať a popri tom si dáme jedno pivko. Medzitým máme spojenie s Romanom. Informujeme ho o tom, kde sa nachádza Vincent. Roman zahlásil, že to má ešte asi hodinu cesty k Brezinkám.

Popíjame pivko a pozorujeme prichádzajúcich turistov. Nechápavo krútime hlavami. Čakali sme, že budeme vidieť pokrivkávajúcích, unavených, doslova vyšťavených ľudí, ale krutý omyl. Nejeden z prichádzajúcich ľudí vyzeral v pohode. Niektorí mali dokonca aj úsmev na tvári. A to mali za sebou už vyše 60 kilometrov! Aj by ma dostali a nabudúce by som sa na stovku prihlásil aj ja. Mňa však nedostanú, pretože už jednu skúsenosť, neúspešný pokus o absolvovanie stovky mám za sebou.

Sedíme pri pivku a šetríme si ho. Budeme ešte dlho čakať. Už som sa začal cítiť menejcenne, keď sa konečne objavil prvý unavený a pokrivkávajúci turista. Popravde zatiaľ bolo viac turistov v pohode a pokračujúcich ako vyšťavených a končiacich svoje utrpenie. Ešte je tu miniatúrna tretia kategória – vyšťavený a ďalej pokračujúci turisti.

Pivo nám dochádza. Keď to takto ďalej pôjde, budeme si musieť kúpiť ďalšie. Popri tom, ako striehneme na Vinca skonštatujem, že prichádzajúce turistky vyzerajú veľmi dobre. Rýchlo mi docvaklo, že by ma takáto turistka uštvala! Preto sa radšej sústredím na mužov, aby mi neušiel Vincent. Aké je však naše prekvapenie, keď zrazu vidíme Romana! Roman nechcel, aby sme ho dlho s Vincentom čakali a preto zvyšok takmer celej cesty utekal. Zo začiatku nám ani nechcel veriť, že tu Vincent ešte nie je. Na Bukovú dorazil okolo 21:00 hod..

Volám Vincovi kde je. Aké je moje prekvapenie, keď mi zahlási, že asi 5 minút pred Brezinkami? Veď predtým mi hlásil kúsok pred Brezinkami. Otcovsky mi dohovorí, vraj vtedy bol asi hodinu pred Brezinkami. Nechce mi veriť, že Roman je už na Bukovej. Považuje to za nemožné. No čo už…

Poďme radšej na zážitky týkajúce sa nočného pochodu. Z Bukovej vyrážame okolo 22:15 – 22:30 hod.. Zo začiatku nemáme problém. Verejné osvetlenie pomáha. Kde končí verejné osvetlenie, tam začínajú čelovky. Všade tma. Ak chce človek niečo vidieť, musí otáčať hlavou. To je bežné aj cez deň, nič prekvapivé. Tentoraz však musí natáčať hlavu tak, aby mu bod záujmu osvetlil svietiaci kužeľ čelovky. Predtým však človek musí aspoň nejasne tušiť, že tam niekde v tej tme ten bod záujmu asi je. Je to proste iné. Ďaleko nedovidíme a svetlo je len tam, kam dosiahne spomínaný kužeľ čelovky.

S orientáciou je to síce horšie, ale dá sa. Ani raz sme neblúdili. Navyše počas tejto akcie sa k nám neraz niekto pridal a určité úseky nočným lesom ideme spolu. Na kontrolnom bode Raková už doslova do očí bije ako sa Vincent trápi. Darmo, členok mal opuchnutý už na Bukovej a to na ňom stihol prejsť nejaký ten kilometer. Objednávame si pivko a sadáme si k ohňu. Nočným lesom znie diskohudba. Nie, nemáme od únavy halucinácie. Proste je tu aj dídžej, ktorý svoju úlohu neberie na ľahkú váhu.

Kúsok nad Dobrou Vodou z Romana vypadne. Jožo, musíme pridať, lebo nestihneme autobus z Brezovej pod Bradlom. Jeden nám ide o 06:15 hod., druhý až niečo pred 09:00 hod.. Už vidíme svetlá obce Dobrá Voda a preto sa pýtame Vinca, či to zvládne do obce sám. Vincent nás prepustil a my sme pridali do kroku. Po návšteve kontrolného bodu v obci vyrážame. Roman to s tým stihnutím autobusu myslí vážne. Je to zatiaľ iba mierne do kopca ale ako keby nič. Nahodil také tempo, že som mal čo robiť, aby mi nezmizol za obzorom. A to ten chlap mal v nohách niečo vyše 80 kilometrov a ja iba slabých neškodných 15! Roman to bral zostra. Všetkých sme obiehali, niektorí z nich už krívali, ako ten chlapík s gitarou.

Už sa brieždi a my sme stále nedorazili do cieľa. Nevadí. Zatiaľ máme teoretickú šancu stihnúť autobus. Aspoň je lepšie vidieť. Po absolvovaní stupáku sa Roman lepšie prizrie, kadiaľ vlastne ten autobus ide a výsledkom bolo, že sme sa ho už nesnažili stihnúť. Lenže stupáčik nie je náš hlavný problém. Zrazu je tu padák dolu a začínajú sa ozývať kolená. Tentoraz nielen moje. Roman cúva dole v duchu hesla „zadkom vpred“ a pre istotu mi oznámi „Jožo, keď zbadáš jamu povedz mi“. Ak sme boli pri stupáčiku rýchli, tak tu sme boli vyslovene za slimákov. Dobehli nás však iba krívajúci chlapík s gitarou a jeho spolupútnik. V duchu som si povedal „Veď počkajte, príde rovinka a dáme vás znovu dole“. K tomu však už neprišlo a do cieľa dorazili pred nami.

Považujem za veľmi náročné po celodennom šľapaní pokračovať ďalej aj v noci. Človek je unavený a ešte stále sa musí vypäť k výkonom. Tentoraz musí ešte k tomu venovať zvýšenú pozornosť orientácií pretože rýchlo sa mu môže stať, že zle odbočí, alebo pre istotu neodbočí keď treba.

PS: Mám podozrenie, že Rado prišiel na záver Trnavskej stovky hlavne trénovať na Trnavskú Trinástku. Popravde, nechtiac som trénoval aj ja.

komentár: 519 pridaný: 04.06.2019 - 10:38
Jozef

Jozef

2

Niet za čo Vincent. Niekedy sa proste nedá i keď robíme čokoľvek. Môžeme sa aj rozkrájať a nestačí to. Niekedy si za to môžeme sami, inokedy proste okolnosti jedna za druhou sa pospájajú tak, až je to nemožné…

komentár: 517 pridaný: 03.06.2019 - 22:00
Vinco

Vinco

1

Jozef, ďakujem Ti za podporu a nezištnú pomoc počas pre mňa najťažšej časti stovky.

komentár: 516 pridaný: 03.06.2019 - 18:45