Dnes je: utorok - 19.3.2024, Meniny má: Jozef
Aktualizované: 17.03.2024

Fotografie z roku 2014



Akcie: 808

Foto galérie: 645

Videá: 278

Odkazy: 576

Komentáre: 1447

Login:

Heslo:

On-line: 3

Detail akcie Ilava - Zliechov cez Sokol a Vápeč

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
nedeľa - 08.09.2019
Pohorie:
Strážovské vrchy
Vzdialenosť:
29 km
Čas:
9h 5m
Stúpanie:
1532 m
Klesanie:
1167 m
Náročnosť trasy:
9
Body do rankingu:
102.6
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
zúčastnil sa:
Vinco Vinco
Po - 02.09.
Dúšo Dúšo
Po - 02.09.
Jozef Jozef
Po - 02.09.

Fotky a videa z akcie

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Ilava, vlak – Pod Sokolom – Sokol (651 m) – Pod Sokolom – Nad Hornou Porubou – Vápeč (956 m) – Srvátkova lúka – Nad Kršákovcami – Zliechov

Poznámka k akcii

Pokračovanie plnenia „Cesty hrdinov SNP“.

Auto necháme v Zliechove a autobusom sa dopravíme na štart do Ilavy.
Z Piešťan do Zliechova trvá cesta autom 1 hod.

Odchod autom z Piešťan spred Tesca do Zliechova o 7.00 hod.
Odchod autobusu zo Zliechova o 8.17 hod., príchod do Ilavy o 8.54 hod.
Štart akcie pešo z Ilavy o 9.00 hod.

Komentáre:

Dúšo

Dúšo

5

grinÚsmev na začiatok! V prvom rade ďakujem za príjemný deň, ktorý som mohol stráviť s vami chalani! K akcii: Hneď ráno som v Ilave na zastávke zastresoval, stratil som čiapku! Stres v zápätí opadol, ako som zbadal krčmičku grin, ktorá nám akosi zapasovala do cesty, podla mňa chalani vedeli, že tam je grin! Potom mi nevadila už ani asfaltka, ktorá mi začala rabovať sily hneď na začiatku grin. Dážď je dobrá vec, hlavne keď sa trepem hore šmykľavým kopcom, vtedy stále ocením, že som si na túru nezobral tenisky, v ktorých chodím čo najčastejšie, mimochodom Jožo ich volá korčule grin, lebo sa šmýkajú takmer na každom povrchu! Toto je tým pádom výstraha pred kúpou Brooks Cascadia 13! No čo, ešte ich donosím a pôjdu het… grin Náš trip sme spojili tiež s hubárčinou, našli sme zopár bedlí, masliakov a modrákov, Jožo: neotrávil som sa! Chvalabohu… Ten jeleň bol tiež pekný, len škoda, že som mu nevidel akurát hlavu, asi sa hanbil, alebo sme boli taký škaredý, že nás ani vidieť nechcel grinHneď po zídení z lesa sme natrafili aj na stádo kráv, ktoré podmínovalo našu cestičku, nebezpečie však nehrozilo! Stádo strážila pastierska ovca, takže sme sa neodvážili žiadnu kravu ukradnúť, pretože kravy mala zrátané grin Ako som aj chalanom už povedal, nabudúce treba plánovať túry už len nad 30 km, aby sme si to aj poriadne užili grin Howgh PS: Buff-ka(čiapka) sa našla, bola na spodku ruksaku zmiešaná s rozpučeným salámovým rožkom grin

komentár: 586 pridaný: 12.09.2019 - 14:31
Vinco

Vinco

4

Moje postrehy a zážitky z tejto akcie.

Nebudem spomínať to, čo už spomenul Jozef. Ale nedá mi a musím vysloviť myšlienku či skôr obavy z toho, že táto akcia sa vôbec nemusela uskutočniť kvôli predpovedi počasia. Ja som stav sledoval od tretieho dňa pred začiatkom akcie. Poviem pravdu, nevyzeralo to nádejne. Ako sa blížil štart, tak sa počasie začalo zlepšovať. Povedal som si, že tých pár milimetríkov ma predsa nemôže odradiť, zvlášť potom, čo som na poslednej akcii bol približne pred mesiacom. Aj som hľadal iné destinácie na akciu, ale všade to bolo rovnaké. Tak sme sa napokon s Jozefom rozhodli, že na akciu pôjdeme. Dušovi sme ani nedali možnosť rozhodnúť sa grin
Toľko pár slov k plánovaniu.

Po ceste autobusom ma zaujala nielen tá príhoda s tými ovečkami, ale aj reštaurácia s príznačným názvom RESET. Pred ňou na lavičke sedeli presne traja miestny štamgasti a štvrtý práve prichádzal s porciou „tekutého chleba“. Autobus na tomto mieste stál a tak som zúčastnených pozdravil mávnutím ruky. Na prekvapenie nepohli ani brvou, žiadna mimika, žiadna odozva. Zanalyzoval som toto chovanie a vyšlo mi z toho, že páni boli po včerajšej dávke „RESETU“ a do teraz im nenabehli ešte niektoré programové časti. Proste boli ako zamrznutý operačný systém.

Keď sme v Ilave vystúpili z autobusu bez okolkov sme sa vydali na trasu. Ale kde tu, zrazu sa nám postavila do cesty malá pivárnička s neodolateľným nápisom na plagáte „Tady jsou doma Svijany“. No povedzte, kto by odolal a hlavne, keď bolo ešte len 9 hodín. Ako prvý vstúpil do pohostinstva Jožo s Dušom. Priebeh bol vystrihnutý ako z westernu.
Neznámy cowboy vstupuje do saloonu. Dovtedy hlučné prostredie sa okamžite zmení na tichú miestnosť. Každý člen saloonu uprie pozornosť na neho. A on zahlási tri krát whisky – hop teda pivo. Barman načapuje a hlučná rozprava znova pokračuje.

No a po tomto zážitku sme konečne a naozaj začali našu púť na tejto akcii. Čo ešte spomenúť a neopakovať Jozefa? Iba to, že počas tejto akcie sme videli taký počet rôznych zvierat, že ja som to na akciách kde som bol ešte nezažil.

  • po prvé – vyrovnali sme rekord v počte nájdených salamandier, bolo ich celkom päť
  • po druhé – zazreli sme jednu veveričku, ako si to trieli po spadnutom strome
  • po tretie – na tom istom mieste, kde bola veverička nám vybehla z krytu nádherná líška. Konštatovali sme spolu, že líška striehla na veveričku
  • po štvrté – o niečo neskôr sme zbadali jeleňa – paroháča. Bol však dosť ďaleko, aby sa dala spraviť obstojná fotografia

Čo na koniec? Aby som nebol príliš dlhý. Táto túra je pre mňa nová skúsenosť s množstvom dažďa. Bolo ho naozaj dosť. Ani náhodou nebola podľa predpovede počasia. Milimetre si môžme kľudne vynásobiť desiatimi. Skúsenosť pre mňa – pokiaľ prší, a môže aj tak ako na tejto akcii, ale je relatívne teplo – dá sa to vydržať a netreba sa toho báť. Budem citovať Jozefa „každé počasie má svoje čaro“. Ale… Ak by som pred začiatkom tejto akcie vedel, že bude pršať až takto, tak by som zrejme na akciu nešiel. Bundu a čiastočne aj nohavice som mal mokré, ale keď prestalo pršať a neskôr vykuklo aj slniečko, všetko na mne uschlo. Až na topánky, ktoré to nezvládli a boli mokré až domov a riadne som to cítil na nohách. Takže do budúcna – lepšie sa postarať o chodidlá.

Napriek všetkým slovám, ktoré som tu napísal o daždi musím povedať, že vôbec nebanujem, že som sa tejto akcie zúčastnil. Obzvlášť, keď som spoznal v Dušovi naozaj zanieteného turistu a priateľa, ktorého neodradí nič, tak ako mňa a Joža.

komentár: 585 pridaný: 11.09.2019 - 14:26
Jozef

Jozef

3

Príhody a skúsenosti z tejto akcie

Už zopár dní pred akciou vážne hrozilo, že nebude dobré počasie. Deň pred akciou sme ešte s Vincom dávali hlavy dokopy a hútali či vôbec pôjdeme. Boli tu nesmelé náznaky, že sa počasie zlepšuje, ale stále to nebolo ono. Sľubovali nejakých 4 – 5 mm zrážok, a dokonca iba časť z toho spadala na tých cca 8 hodín, keď sme tam mali byť. Síce väčšia časť z toho, ale I tak to poteší. No proste a jednoducho “Topiaci sa aj slamky chytá”.

Hovoríme si, že neraz im predpoveď počasia nevyšla a budú sa mýliť aj tentoraz. Aj tak bolo. To čo sme zažili malo podstatne bližšie ku 40 – 50 mm ako ku 4 – 5 mm predpovedaných zrážok. Možno sme si to aj sami privolali, lebo ešte v aute padla reč tradične aj na počasie. Reku, keby hlásili 20 – 30 mm nevytiahneme z domu ani päty. Ale nejakých 4 – 5mm, to môže byť omyl. To sa ľahko vstrebe! A veru aký to bol bol omyl, úplne iný, ako sme dúfali. A vstrebanie? Ani omylom. Pôda občas nestíhala, sem tam potôčik na turistickom chodníčku. Sme si aj vraveli, to ešte nemôžeme byť v Slovenskom raji, až také tempo nemáme!

Auto sme nechali podľa plánu v Zliechove. Cesta autobusom to bola zaujímavá. Kto by čakal, že uvidíme na ceste stádo ovečiek? My, občasní cestujúci nie, ale šofér bol na to asi zvyknutý. Nepohol ani brvou a ani nevykazoval žiadne znaky nervozity. My sme vôbec nefrfľali. Nejaká tá minuta hore dole. Takéto stádo by sme čakali v inej krajine. Nakoniec sme sa dočkali “u nás doma”.

Po vystúpení z autobusu v Ilave sme sa rýchlo zorientovali. Valíme si to odhodlaným krokom, keď tu zrazu narazíme na netradičné značenie. Čo to? Dnes nás nič nesmie zaskočiť! Preskúmame to! Narazili sme priamo na zdroj. Čapované Svijany. Vravíme si “tak aby sme neurazili, dáme jedno a pokračujeme ďalej.” Nie, nebola to lož. Niektorí možno poznáte ten vtip: “Aké sú tri klamstvá Slováka? 1: Idem iba na jedno. 2: Dopijem a idem. 3: Od zajtra už nepijem.” My sme zlyhali, dali sme si iba jedno. To je tak, keď si človek spomenie, že má pred sebou 29 km. To jedno pivo zapasovalo. Dobre sa nám začínalo. Neskôr sme zistili, že to je možno aj preto, že ešte neprší.

Zrazu mi zvoní telefón. Volá Roman. Našiel si neprijatý hovor. Pýta sa ma, čo som vlastne chdel. Už nič. Som mu volal, či s nami pôjde. Má šťastie, nestíha to. Počas rozhovoru je zvedavý či sme vôbec šli a aké je vlastne počasie. Vzhľadom na predpoveď máme ideálne počasie. Iba mrholí. Ukončíme hovor a už nemrholí. Začína riadne pršať. Pohrávam sa s myšlienkou, že si oblečiem akože nepremokavú bundu. Urkyjem sa pod strom a vyťahujem bundu. Medzitým sa situácie tak mení, že ani nestihnem poriadne vytiahnuť bundu a svoje rozhodnutie mením na pršiplášť.

A to nás zrovna čaká stúpanie na Sokol. Nevadí, nejako pomaly, opatrne… Aj tak bolo. Ale nezdalo sa mi to až tak pomaly. Zrazu je pred nami vrchol Sokola. A výhľady? Ako naposledy – zapoj svoju bohatú fantáziu a niečo uvidíš. Čo uvidíš? To závisí od tvojej bohatej fantázie. Napriek tomu zatiaľ nik neľutuje, že tu je.

Blížime sa k Vápeču. Proste Idilka. Už snáď aj 15 – 20 minút neprší a preto odvážne vyzliekam pršiplášť. Vincent zrazu vyhlási, že budú výhľady z vrcholu Vápča. On sa za to pomodlí. Pomerne rýchlo to zabralo. Snáď 10 – 15 minút. Začína znovu liať. Tentoraz na nezvyčajnom mieste. Kto by čakal v týchto zemepisných šírkach nejakých 200 m pod vrcholom nejaké jazierko.Dážď prichádza znovu na ideálnom mieste. Chodník sa začína nejako prudko zdvíhať. Asi aby sa nám to viac šmýkalo. Tu prvý krát v živote vidím, ako po kmeni stromu steká prúdom voda dolu ku koreňom. Aj som to odfotografoval, ale nie je to ono. A to si človek hovorí “prší, schovaj sa pod strom.” Tak to určite! Možno pri tých meteorológmi sľubovaných 03 – 0,7 mm za hodinu. Teraz však ani omylom.

Vincentove modlidby asi zabrali. Výhľady z vrcholu Vápča sú v odborných kruhoch známe ako “okamihové.” Vidíme biele mlieko, ale občas na zopár sekúnd, hlavne smerom na juh… zrazu, len tak z ničoho nič. Veľmi prekvapivé, až tak, že sme z výhľadov toho veľa nenatočili ani nenafotografovali. To, že konečne neprší zneužívame na “obed.”

Pri zostupe, doslova kúsok pod vrcholom znovu začína pršať. Ukrývame sa v malej jaskyňke. Ostatní by nemuseli, ale ja som si dal optimisticky dole pršiplášť. Preto sa rýchlo ukrývam v jej útrobách a nahadzujem na seba pršiplášť. Dnešok je priam ideálny. Veľmi priaznivý na to, aby sa človek naučil ako na seba a svoj ruksak na chrbte navliecť pršiplášť. Počas druhej polovičky dňa mi to ide priam ukážkovo. Ako na vojne pri rozkaze “Postrek”. Zbytočne by dnes na mňa ziapali “Plyn”. Masku nemám, ak nerátam svoju vlastnú tvár.

Už je to veľmi dlhé. Skrátim to. Keby som vedel, ako dnes bude pršať, tak sa dnešnej akcie nezúčastním. To ale automaticky neznamená, že ľutujem svoju dnešnú účasť! Všetko zlé je na niečo dobré. Príjemným prekvapením je, že sme síce odšľapali polovicu cesty v daždi, ale… dá sa to prežiť. Síce nie suchou nohou, ale dnes nefúka silný studený vietor a teplota má relatívne ďaleko od nuly. Prekvapilo ma, ako “rýchlo” sa dokážu veci na mne vysušiť. Za vysušenie pršiplášťa ďakujem vetríku v sile niečo medzi vánkom a vetríkom a za vysušenie nohavíc vlastnému telu. Keby som tu dnes nebol, neveril by som, že moja telesná teplota dokáže za taký “krátky” čas vysušiť moje mokré nohavice. Neboli síce príliš mokré, ale miestami som tú tažobu už pri chôdzi cítili – od kolien dole. Pri aute však boli takmer suché.

Možno niekedy nabudúce, keď sa dlhý čas nezúčastním žiadnej akcie, budem mať dobrú náladu, plne nabitú batériu vo fotoaparáte, pôjdeme na zaujímavé miesto a ďalších milión splnených podmienok… tak ma možno zlomíte na akciu aj v takomto počasí. Vincent, povedal som možno!Ale musí to byť veľmi blízko leta a nie v novembri. Až taký dobrodruh nie som.

komentár: 584 pridaný: 09.09.2019 - 18:42
Vinco

Vinco

2

Dnes, keď sme boli u nás s Jožom a pozreli počasie na zajtrajšiu akciu, rozhodli sme sa, že na ňu pôjdeme.

Konečný verdikt – zajtra ideme.

Kto sa chce pridať, nech tak vykoná a prihlási sa.

komentár: 583 pridaný: 07.09.2019 - 21:24
Vinco

Vinco

1

No zatiaľ to s počasím na túto akciu nevyzerá dobre. Počkáme a uvidíme, či nezmeníme destináciu.

komentár: 581 pridaný: 05.09.2019 - 18:33