Dnes je: utorok - 19.3.2024, Meniny má: Jozef
Aktualizované: 17.03.2024

Fotografie z roku 2016



Akcie: 808

Foto galérie: 645

Videá: 278

Odkazy: 576

Komentáre: 1447

Login:

Heslo:

On-line: 4

Detail akcie Ferraty na Skalke

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Maroš
Dátum:
sobota - 10.08.2019
Pohorie:
Kremnické vrchy
Vzdialenosť:
2.44 km
Čas:
3h
Stúpanie:
163 m
Klesanie:
167 m
Náročnosť trasy:
2
Body do rankingu:
21.3
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
zúčastnil sa:
Maroš Maroš
Pi - 05.07.
Jozef Jozef
St - 10.07.
Marián Marián
Št - 08.08.
Dúšo Dúšo
Št - 08.08.

Fotky a videa z akcie

Trasa akcie

Skalka – Ferrata – Ferrata – Ferrata – Ferrata – Skalka

Poznámka k akcii

Zmyslom akcie je tento nový most na skalke ktorý vyzerá veľmi lákavo pre ludí čo sa boja výšok.

https://style.hnonline.sk/…most-u-nasKe

Keď už tam budeme, prípadní záujemcovia si môžu prejsť aj zvyšnú ferratu. Na vzdialenosť nenáročna akcia. Ferrata začína snáď 1 km od parkovania a dá sa otočiť niekoľko krát za hoďku, hoďku a pol. Feratový set sa dá zapožičať na mieste a asi bude rozumné si ho zarezervovať. (http://www.skalkaarena.sk/…rratu-komin/)

Údaje budú doplnené po akcii ak bude niekto gpskom zapisovať trasu.


Update: Ja s Marianom feratove sety budeme mať svoje. Jozef ma rezervovaný v penzione Guldiner Skalka (0917188453) kde sa dá vyzdvihnúť o 8:00, preto ideme co najskor aby sme sa pokúsili vyhnúť návalu. Odchody sú predbežne 6:15 z HC a 6:45 NR. Stretko v NR je pri metre.

Komentáre:

Jozef

Jozef

4

Aha, nová akcia! „Klik“ a je to, som prihlásený. Týmto na dlhé dni skončila moja zodpovedná a detailná príprava na akciu. S takouto prípravou som si vystačil až do piatku, kedy sa vo mne zrazu niečo pohlo. Reku, idem sa pozrieť na čo som sa to vlastne prihlásil. Čo ma to vlastne čaká? Aký veľký bič som si na seba uplietol tentoraz? V dnešnej dobe, keď sa na internete dá vygúgliť takmer čokoľvek sa človek zorientuje pomerne rýchlo. Keby len text, ale tie obrázky! Moc dobre sa mi na niektoré z nich veru nepozeralo. No nič, odhlasovať sa len tak pre nič – za nič nebudem.

Je sobota ráno. Budík žiaľ nezlyhal. Teraz, keď to potrebujem ako soľ! To si s ním ešte vybavím! Pokúšam si umyť tvár, v rámci raňajok niečo do seba dostať… Proste motkám sa. Nepomáha to, pretože na miesto zrazu (HC, 06:15 hod.) prichádzam o 10 minút skôr. Nový člen spolku Dušan, už tam je. Pri vykladaní vecí z auta zisťujem, že som doma zabudol turistické topánky. Podarilo sa! Som zachránený! Musím sa vrátiť pre ne a čas odchodu stopercentne nestíham! Krutý omyl. Takzvaní „kamaráti“ sa rozhodli na mňa počkať. Túto „radostnú“ novinu mi neváhajú oznámiť telefonicky. No nič, ale bolo to tesné…

Kvôli mojím topánkam prichádzame na parkovisko pri Skalke ako druhí. Maroš tam už je. Dokonca už stihol vyzdvihnúť z požičovne môj ferratový set. To ako keby všetci tušili, že budem mať zajačie úmysly! Tak nič, nedá sa nič iné robiť, ideme do toho. Zostupujeme na štart. Po ceste vidíme Tibetský mostík. Zlaté obrázky na internete! V reáli je to ešte horšie. Nevadí, len tak na rozcvičenie si dáme niečo ľahšie. Á tak nie, začneme trochu ostrejšie a dáme si chodníček triedy náročnosti „D“ kým máme ešte dostatok síl.

Ako sa ukázalo, bola to správna voľba. Pri sieti sme boli prví a čakať sme museli iba jeden na druhého. Skoro ráno vyraziť sa oplatilo. Síce pri tibetskom mostíku už bola malá rada, ale tu nie. Tu si iba „Ty a tvoja sieť!“ Veľmi mi to pripomína vojnové filmy, kde sa námorníci hore na loď štverajú po lanovej sieti. Aspoň si vyskúšam, aké je to byť námorníkom. Zopár krát sa zhlboka nadýchnem a vyrážam na sieť. Smer mám zatiaľ dobrý, idem iba hore. Niekde vo výške, asi uprostred, som si uvedomil, že som sa zabudol báť. Zase absolvujem zopár dychových cvičení a poďho hore, tam je moja záchrana a spása.

Podarilo sa. Nesmelé zoznamovanie sa máme za sebou. Čo nás čaká teraz? Ale čo to? Chalani zle odbočili, veď tá cesta vedie k tibetskému mostu! Pomoc! Našťastie som to vykríkol iba vo svojom vnútri, lebo by som sa musel pred okolitými ženami a deťmi hanbiť. Pred nami je skupinka, jej členovia jednotlivo a pomaly postupujú po mostíku. Chalani si medzitým zvedavo obzerajú mostík. V nestráženej chvíli nenápadne zmiznem! Á, tak nič, za mnou je už rada. Hútam čo ďalej. Zrazu si všimnem že nie všetci majú na sebe feratový set. Začínam im ponúkať svoj, samozrejme čisto z nezištných dôvodov! Nepodarilo sa. A tak nádejne to vyzeralo.

Nakoniec som bol nútený absolvovať aj toto kolo. Rôzni dobrodruhovia predo mnou to zvládli. Medzi nimi aj 14 – 15 ročné dievčatko. To si po tom mostíku vykračovalo ako niekde na promenáde. Keď to zvládlo ono, musím aj ja! Odhodlane vykročím na mostík a ide to! Mám zopár šteblíkov za sebou! A zrazu neviem ako stúpať ďalej. Našťastie absolvujem ďalšie dychové cvičenia a sám seba nevyberavo poučujem: „Keď si sa sem trepal, tak už ani nemusíš rozmýšľať. To si mal predtým! Láskavo klaď nohy na šteblíky tak, aby boli uprostred chodidla a o iné sa nestaraj!“ Zabralo to. Nevydržalo mi to síce do konca mostíka, ale keď som videl ceduľku „Stred mostíka“ už to nemalo zmysel otáčať.

Výborne, to najhoršie máme za sebou. Čo teraz. Dáme niečo odpočinkové, náročnosť iba „B“. Znelo to veľmi dobre, ale nebolo to tak. Takmer po vrchol toho výhľadu s krížom pohodička. Ale potom zrazu nejaký špagátik. To akože po tom mám ako baleťák…? Niektorí odvážnejší to nazvali lanom, ale aj tak, proste špagátik… Na tomto úseku zisťujem, že sa zo mňa stáva majster dychových cvičení.

Náročnosť „E“ sme ani neskúšali. Chvíľu sme sa s tou myšlienkou pohrávali, ale nakoniec sme ju triezvo zavrhli. A urobili sme dobre. Iná skupinka taká rozumná nebola a precenila svoje sily. Asi v jednej tretine pochopili, že to je priveľa a zostúpili dole. Zostúpili dole až na jedného. Ten zostal zaseknutý a nešlo to ani hore, ani dole. Museli mu zavolať horských záchranárov a tí ho nakoniec úspešne „zvesili“ zo steny dole.

Aby som to skrátil je tu krátky záver:

  • dá sa to prežiť, len človek nesmie príliš rozmýšľať a musí sa sústrediť na to podstatné,
  • dá sa tam ísť aj cez sezónu, setov na požičanie vraj majú dosť,
  • rady sa tam síce tvorili, ale ak pôjdeme hneď zrána, je to znesiteľné, aspoň si pri krátkom čakaní odpočinieme,
  • a to najhlavnejšie, nový člen Dušan sa osvedčil.
komentár: 560 pridaný: 11.08.2019 - 10:47
Bubo

Bubo

3

Duso, host na feratu: prosim vas dajte mi vediet, kedy a ako sa ide, mozeme ist aj mojim autom…mail: dusokovo@gmail.com, tel. +43 660 507 47 37

komentár: 558 pridaný: 08.08.2019 - 03:33

Reakcie na komentár: 558

Mišo

Mišo

1

Toto je nejaká povedomá tvár. Ale nejak to neviem už zaradiť tongue rolleye

komentár: 559 pridaný: 09.08.2019 - 08:36
Mišo

Mišo

2

Osobne by som si túto ferratu veľmi rád prešiel. Ale ísť tam cez sezónu, v sobotu a čakať tam v rade na rôznych spomalených, zaseknutých jedincov, neviem či to je to pravé orechové.

komentár: 544 pridaný: 24.07.2019 - 18:25

Reakcie na komentár: 544

Rado

Rado

1
zobraziť foto

smile

komentár: 545 pridaný: 24.07.2019 - 21:31
Maroš

Maroš

2

Správna pripomienka, len my čo robíme cez týžden to máme tažšie grin, a je to závislé aj na požičovni setov, tá požičiava od 9:00, čiže ísť skorej význam nemá. Pokiaľ nebudeme mať každý svoj. Ale pre mna to nieje problem preložiť ani deň voľna si snád kvoli tomu zobrať cez týždeň. wink

komentár: 557 pridaný: 05.08.2019 - 10:17
Jozef

Jozef

1

Máme trochu problém, nemám výstroj, budem si ju musieť požičať. A to isté asi aj ostatní, ak sa rozhodnú ísť.

komentár: 538 pridaný: 10.07.2019 - 20:07