Dnes je: utorok - 19.3.2024, Meniny má: Jozef
Aktualizované: 17.03.2024

Fotografie z roku 2014



Akcie: 808

Foto galérie: 645

Videá: 278

Odkazy: 576

Komentáre: 1447

Login:

Heslo:

On-line: 6

Detail akcie Ostrá Malenica z Mojtína

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
nedeľa - 26.05.2019
Pohorie:
Strážovské vrchy
Vzdialenosť:
19.8 km
Čas:
8h
Stúpanie:
889 m
Klesanie:
889 m
Náročnosť trasy:
7
Body do rankingu:
70.4
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
zúčastnil sa:
Jozef Jozef
Pi - 24.05.
Roman Roman
Pi - 24.05.
Amálka Amálka
Pi - 24.05.
Maroš Maroš
So - 25.05.

Fotky a videa z akcie

Trasa akcie

Mojtín – Rakytník, vyhliadka – Rohatá (Rohatín), vyhliadka – Ostrý hrádok (Dievča) – Malenica – Ostrá Malenica (909 m) – Malenica – Riedka – Mojtínska jaskyňa – Mazáčka, prameň – Jazierko lásky – Mojtín

Poznámka k akcii

Trasa sa dá skrátiť vynechaním niektorých bodov na 11,2 km s prevýšením 541 m (bez jaskyne a bez odbočiek k vyhliadkam) alebo 14 km s prevýšením 652 m (bez odbočiek k vyhliadkam ale s jaskyňou bez okruhu za ňou).

Vyrážame o 08:00 hod. z Leopoldova

Komentáre:

Vinco

Vinco

2

Pekná akcia, je čo závidieť.
Jozef, ja som Ti prízvukoval, že na Ostrú Malenicu chcem ísť aj ja. Ty ma vôbec nepočúvaš grin Čo chceš s tým robiť ha?

komentár: 510 pridaný: 27.05.2019 - 15:39

Reakcie na komentár: 510

Jozef

Jozef

1

Ale ale Vincent. To by sme potom nemohli nikde ísť. Jeden nemôže ísť vtedy, druhý inokedy, tretí ani nehovorím. To isté platí o miestach – jeden chce ísť tam, druhý onam, tretí občas na to isté miesto. Kto to skĺbi?

To by sme sa na turistickú akciu dostali tak 1 – 2 x do roka, možno. Vincent, človeče, teba zaujme každá druhá akcia. Kto si ich všetky má pamätať? Ľudský mozog má svoje obmedzené kapacity!

Toto bola moja prvá a jediná akcia za mesiac máj. Tentoraz som nedodržal moje 2 x za mesiac. Ponuka proste je. Kto chce a môže ísť, ide… To sme mali dva mesiace čakať, kým sa niekam budeme môcť vypraviť?

komentár: 511 pridaný: 27.05.2019 - 20:49
Vinco

Vinco

2

Nie, nemali ste dva mesiace čakať. Vieš dobre, že som to tak nemyslel. Ja len zo srandy podpichujem. Máš úplnú pravdu. Ale podripnúť môžem.

komentár: 512 pridaný: 28.05.2019 - 10:06
Jozef

Jozef

3

Vinco, podrypnúť môžeš, ale nemáš na to povahu. Proste nie si taký. Nevadí, niečo vymyslíme – ohľadom budúcich akcií…

komentár: 513 pridaný: 28.05.2019 - 17:57
Jozef

Jozef

1

S Romanom si voláme a spoločne konštatujeme, že sme dávno nikde neboli a treba s tým urýchlene niečo robiť. Ale kam? Voľba padla na Ostrú Malenicu. Keď sme tam boli minule, Roman s nami chcel ísť, ale nevyšlo to. Nezávisle od toho mi na druhý deň volá Maroš. Ako vysvitlo, trpí tou istou chorobou ako my – dávno nikde nebol. Voľba destinácie mu vyhovuje. Síce sme tam my dvaja už boli, ale tentoraz tam pôjdeme v inom ročnom období. Predsa len to bude trochu iné.

Znovu nás trápi otázka „aké bude počasie?“. Tradične sa SHMÚ a Nóri nie a nie dohodnúť. Jeden tvrdí „čihi“, druhý zase „hota“. A teraz si vyber. Keďže sme dávno nikde neboli, tak sme si vybrali a proste sme šli. Mal som na sebe hrubé nohavice. Počítal som s dažďom a miernym ochladením. Lenže celú cestu autom sa do nás opieralo slniečko. Preto ma Roman pri aute ukecal na krátke nohavice, ale ja som žiadne nemal. Nezištne mi požičal svoje.

Keď som fotil ovečky hneď za dedinkou, zdalo sa mi, že sú príliš ďaleko. Tak som šiel bližšie. Roman mi nenápadne hrubým spôsobom naznačil, že kraťasy, ktoré mám na sebe sú jeho, a keď mu ich ovčiarsky pes dotrhá, tak nech beriem pri náhrade škody do úvahy, že sú od Armaniho, alebo toho druhého – podľa toho, čo je drahšie!

Roman to má vymakané. Keď Amálka nevládze do kopca, príde na pomoc čokoľvek vhodné. Roman odrezal halúzku. Amálka behom sekundy z nej urobila draka. Lietal vzduchom sem a tam. Doslova bol všade. A ako nám išiel po nohách! Mali sme čo robiť, aby sme mu ušli z dosahu. Ak drak nestačí, Roman vymyslí vláčik. Urobí zo seba rušeň, palička je spojkou a Amálka veselý vagónik. Len tentoraz to nedomyslel, pretože vagóniky ťahal dva – v jednom bola Amálka a v druhom drak.

Na akcii nás čaká príjemné prekvapenie, tzv. vrcholová odmena. Napriek tomu, že teplota sa v tieni pohybuje okolo 22 °C, tak nám pivo v ruksaku vydržalo pomerne studené. Proste a jednoducho, na tom vrchole dobre padlo. Na kráse mu neubralo ani niekoľko hodín v ruksaku. Lúče slnka však naň priamo nedosiahli! Za tento úspech vďačíme Marošovi, ktorý pivko kúpil cestou ku mne (v Tescu v Hlohovci). A prezieravo bral z chladničky. Keďže Amálka pivo nemôže, bola okrem tradičnej medaile odmenená šľahačkou. Veru nešetrila. Šľahačka jej doslova trčala z úst. To je tak, keď sa niekto inšpirovaný horami pokúša si vytvoriť v ústach kopček.

Pri potôčiku si nájdeme vhodné miesto na opekanie. Potrebujeme blízko vodu, aby sme ňou zahasili oheň. O chvíľku miesto máme. Stačí prejsť cez chatrne vyzerajúcu drevenú lávku. Zopár šteblíkov na nej chýba. Ale nevadí. Veď ten potok nie je až taký rozvodnený. O chvíľku sú nalámané malé vetvičky. Roman vyťahuje pepo a ideme na to. Ale čo to? Pepo má bližšie k nehorľavej látke ako k podpaľaču. Horí iba vtedy, keď je pri ňom zapálená zápalka. Proste nič moc. Roman zhodnotí dnešný výkon pepa slovami „netušil som, že aj pepo môže vyprchať.“ I keď sa pepu moc nechcelo, tak nakoniec sa chytilo od ohňa. Proste keď už horel oheň, muselo horieť aj pepo!

Kúsok pred jaskyňou dobiehame už po niekoľký krát skupinku cyklistov. Majú to do kopca a nie a nie nám zdrhnúť. Majú medzi sebou asi 6 ročného chlapca, tak sa mu musia prispôsobiť. Do kopca však už chlapček nevládze. Preto otec tlačí aj jeho bicykel. Dcéra už má toho tiež dosť. Preto sa Roman ponúkol, že jej pomôže. Tlačí zopár metrov bicykel, ale mladej sa to príliš nepozdáva. Nepomôže ani Romanovo upokojujúce „neboj sa, ešte dnes uvidíš svoj bicykel“. Preto sa Roman rozhodne pomôcť otcovi a tlačí do kopca bicykel jeho syna. Pri odbočke k jaskyni sa rodinka rozhodne navštíviť jaskyňu s nami. Jeden z nás zostáva pri ruksakoch a bicykloch a my ostatní hor sa smer jaskyňa. Pri jaskyni otec skonštatuje „Vy nie ste odtiaľto a poznáte to tu lepšie ako ja, čo bývam kúsok odtiaľto“.

Neboli by sme to my, keby sme akciu počas jej priebehu nemenili. Je to taký neduh. Človek sa v dobrej viere prihlási na akciu a potom ju nedokáže absolvovať! Len preto, že sa tradične neplánovane zmení! Ale neľutujeme a to je to hlavné. Akcia by sa jednoducho dala zhodnotiť slovami „Z každého rožku trošku“. Mali sme výhľady, lúčky, potôčik i jaskyňu. A ešte k tomu sa aj opekalo. Nechýbalo nič, ani dobrá nálada.

komentár: 509 pridaný: 27.05.2019 - 14:37