Dnes je: streda - 24.4.2024, Meniny má: Juraj
Aktualizované: 23.04.2024

Fotografie z roku 2012



On-line: 5

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1455

Login:

Heslo:

Detail akcie Veľký Choč z Valaskej Dubovej

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Maroš
Dátum:
nedeľa - 13.05.2018
Pohorie:
Chočské vrchy
Vzdialenosť:
9.04 km
Čas:
4h 40m
Stúpanie:
944 m
Klesanie:
944 m
Náročnosť trasy:
5
Body do rankingu:
51.4
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Maroš Maroš
Ne - 13.05.
Jozef Jozef
Ne - 13.05.

Fotky a videa Videné: 36

Trasa akcie

Valaská Dubová – Stredná Poľana – Veľký Choč (1 611 m. n. m.) a späť

Poznámka k akcii

Povodný plán ísť na Salatnín bol prehodnotený po prejdení Donovalmi, ked sme si uvedomili že aké krásne počasie vlastne je. Kedže chodníky tatranské sú ešte uzavreté, dal som do pléna návrh na Veľký Choč na ktorý som pokukoval už veľmi dlho. Návrh bol po krátkej úvahe (Salatín málo turistov a väčšia šanca stretnút nejakého mierne rozladeného medveda) schválený väčšinou parlamentu, konkrétne dvoma hlasmi. Dalšie informácie a poznatky poskytne poslanec Jozef.

Komentáre:

Jozef

Jozef

2

Ako už kolega poslanec spomenul, hlasovaním sme pozmenili pôvodný plán – Nízkotatranský Salatín sme ráčili ľudovým hlasovaním prehlasovať na Veľký Choč. Človek sa musí vedieť obetovať pre verejné blaho!

Zopár poznámok k dôvodom, na základe ktorých sme hlasovali tak, ako sme hlasovali. Celou cestou autom sme obdivovali krásne počasie! Rozhodli sme sa ho proste viac zneužiť, ako sme pôvodne chceli! Zároveň sme zneužili fakt, že dnes naši hokejisti nehrajú! Medvede hrali v našom rozhodnutí naozaj iba okrajovú úlohu! To je tak, keď sa človek poneviera lesmi neozbrojený a naši páni si medveďov asi šetria na zahraničné platené poľovačky.

Chránime medveďa, ktorý je u nás na vrchole potravinového reťazca a ochráni sa veľmi úspešne aj sám. Keď sú medvede premnožené, tak silnejšie jedince vytláčajú mladé medvede do okrajovejších pohorí a do zahraničia, kde už dávno nevedeli, že niečo také ako medveď existuje. Potom prichádza k rôznym „úsmevným“ príhodám, ako napr. keď kamión zrazí medveďa 20 – 30 km od Bratislavy. Máme zatiaľ jediné šťastie, že medvede „zvyknú“ jesť turistov veľmi zriedkavo.

Akciu napriek nízkej účasti hodnotím ako vydarenú. Výhľady perfektné. Počasie vyšlo ako málokedy. Ľudia v horách sú voči sebe iní, milší, ohľaduplnejší, ochotnejší, zhovorčivejší… Ale asi to po návrate domov znovu zabudnú, pretože na cestách, v dedinách a mestách to už vôbec nie je vidieť (česť výnimkám). Dnes to však bolo iné. Keď sme parkovali v obci Valaské Dubové, tak sa nás miestny farár s úsmevom opýtal, či chceme fotku. Otázka to bola prekvapivá, veď sme sa k vrcholu ani nepriblížili. Ako sme neskôr zistili, mal na tú otázku dobrý dôvod a boli sme radi, že nás upozornil. Fotka by to totiž bola dosť drahá. V obci je zakázané len tak parkovať a preto sme podľa jeho rady preparkovali auto nižšie pred cintorín.

komentár: 327 pridaný: 13.05.2018 - 21:07
Jozef

Jozef

1

Tak, a je to tu. Miro nejde. Rok a pol práce na tom, aby som ho nejako dokopal k tomu, aby išiel s nami na turistickú akciu je v prdeli. Žiaľ, žiadne krajšie slovo nedokážem použiť. Drsnejšie slovo by som mohol použiť, ale to by ste museli tento príspevok všetci čítať až po 22:00 hod., čo nedokážem zabezpečiť.

Samozrejme lámal som ho tak, aby to vyzeralo na prvý i druhý pohľad, že to bolo z jeho strany dobrovoľné. Použil výhovorku, ktorú mu musím uznať, inak by som bol ja tá sviňa, a to nechcem.

No nič. Začínam viac veriť našim hokejistom ako tomu, že tento rok Miro s nami pôjde na turistiku. A to je už čo povedať. Ani tento rok to už nevidím ružovo. Nový negatívny rekord. Miro s nami nepôjde nikam druhý rok po sebe. Aspoň tí naši hokejisti dnes celkom prekvapili a pôsobili sympatickým dojmom.

komentár: 326 pridaný: 13.05.2018 - 18:25