Dnes je: štvrtok - 28.3.2024, Meniny má: Soňa
Aktualizované: 28.03.2024

Fotografie z roku 2015



On-line: 3

Akcie: 809

Foto galérie: 646

Videá: 280

Odkazy: 576

Komentáre: 1449

Login:

Heslo:

Detail akcie Balatom, Buchlov a Žarnov

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
piatok - 30.03.2018
Pohorie:
Vtáčnik
Vzdialenosť:
16.3 km
Čas:
6h 50m
Stúpanie:
1119 m
Klesanie:
1119 m
Náročnosť trasy:
6
Body do rankingu:
71.4
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
zúčastnil sa:
Vinco Vinco
Po - 26.03.
Jozef Jozef
Ut - 27.03.

Nemôžem sa zúčastniť, pretože už som sa sľúbil na zatiaľ neviem akú akciu – v prípade dobrého počasia možno aj turistickú.

Roman Roman
Št - 29.03.
Lenka Lenka
Št - 29.03.
Hosť 1 Hosť 1
Št - 29.03.

Fotky a videa z akcie

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Mládežnícky tábor – Zadná lúka – Balatom – Zadná lúka – Buchlov (1040 m) – S. pod Žarnovom – Žarnov (820 m) – S. pod Žarnovom – kúsok po žltej, po lesnej ceste k zelenej značke – Mládežnícky tábor

Poznámka k akcii

Odchod z Piešťan zpred Tesca o 07:00 hod. Cesta autom tam trvá cca 1.10 hod. Autom pôjde Roman. Auto necháme v Mládežníckom tábore.

Komentáre:

Reakcie na komentár: 413

Vinco

Vinco

1

Pozrel som si video. My sme boli skoro na jar. Aj táto letná má čo do seba. Až teraz som si uvedomil, aká hodnotná a pekná túrka to bola.

komentár: 415 pridaný: 21.08.2018 - 15:37
Vinco

Vinco

1

Pôvodný plán bol Drieňok. Lenže pôvodný plán sa zmenil po tom, čo mi vo štvrtok na obed zavolal Roman, že vo Veľkej Fatre nie sú dobré podmienky – veľa snehu. Spomenul mi aj, že s nami pôjde jeho kamarát. A keďže bolo v aute ešte jedno miesto voľné tak som skúsil zavolať Lenke. Mal som isté tušenie, že by aj mohla na sviatky byť vo Vrbovom. A ona bola. Ani sa nedala dlho prehovárať. Bola rada, že môže niekam ísť.

V piatok ráno, keď sme dorazili pred piešťanské Tesco čakal nás v aute iba Roman. Jeho kamarát si to rozmyslel. Cesta do bodu začiatku túry trvala asi hodinu 10 min. Auto sme nechali v Mládežníckom tábore, kde bol začiatok našej túry.

Naše prvé kroky viedli „Dolinkou“ vedľa potoka dosť rozbahnenou cestou. Až neskôr sme sa dostali na turisticky prijateľnejší povrch. Narazili sme na lesnú cestu a tá nás doviedla skoro po Zadnú lúku. Tu sme prvýkrát menili plán. Roman navrhol, že keď sme už tu, tak by sme mohli dať Vtáčnik. Ja a Lenka sme ponuku prijali a tak sme sa vydali za našim cieľom.

Asi po sedemsto metroch sme dorazili k miestu, kde značka ohlasovala vyhliadkové miesto. Nechceli sme si to nechať ujsť a tak sme sa išli pokochať. Lenže potom sme nemohli nájsť žltú značku. Neuvedomili sme si, že po vyhliadke sa musíme vrátiť na miesto odbočky. Chvíľu sme sa borili vysokým snehom kým sme sa konečne vrátili na značku. Roman zapojil svoje vodcovské inštinkty. Pokračovali sme ďalej k Balatomu, no stále v hlbšom snehu. Keď sme naň dorazili fúkal silný vietor, bolo dosť vlhko a chladno. Naše pohľady sa upreli smerom ku Vtáčniku. Nevideli sme nič len hmlu a samý sneh. Dali sme si na Balatome gastronomickú pauzu a rozhodli sme sa, že ďalej nepôjdeme. Za takých podmienok bolo zbytočné ísť ďalej. Roman ešte vyskúšal na Balatome plávať grin Aj bolo dosť vody no voda bola v nevhodnom skupenstve. Rozhodli sme sa vrátiť k pôvodnému plánu navštíviť Buchlov a Žarnov. Keď sme dorazili na „Zadnú lúku“, už druhý krát, odbočili sme na Buchlov. Cesta k nemu vedie do strmého kopca. Posledná časť výstupu je celkom zaujímavá. Vedie úzkou skalnou štrbinou a po rebríkoch. Po tom je to už v pohode. Na vrchole je chrómový dvojkríž s tabuľkou a nápisom. Výhľady z neho sú úchvatne. Až sa človeku nechce odísť. Keď sme naň dorazili boli na ňom dvaja češi. Boli to prvý ľudia, ktorých sme na trase stretli. Po krátkej pauze sme pokračovali ďalej.

Keď sme zklesali 450 metrov dorazili sme k chránenému stromu „Jaseňu pod Buchlovom“. Poctili sme ho našou návštevou a hneď sme využili chvíľu oddychu aj na jedlo. Potrebovali sme nové sily, lebo nás čakal výstup na „Sladnu skalu“. Podľa Romanovej doktríny, že hore je správne, sme stúpali k nej. Oplatí sa stúpať. Sladnu skalu tvoria zaujímavé skalné útvary. Sú prírodného tvaru, ale javia sa, ako by ich vytvoril človek. Niektoré sa podobajú tvarom k hradu. Sú z nej nádherné výhľady.

Keď sme sa nabažili výhľadmi pokračovali sme k nášmu poslednému bodu záujmu. Výstup na Žarnov už nie je taký prudký, je pozvoľný. Na vrchole je mohutný drevený dvojkríž a výhľady naozaj stoja za navštívenie. Z vrcholu je vidieť Partizánske i Nováky. Spravili sme si pár vrcholových fotiek, Lenka napísala do vrcholovej knihy pár hrejivých slov a vydali sme sa na spiatočnú cestu. Po sto metroch sme opustili žltú značku a ďalej sme pokračovali po lesných cestách, ktoré nás po čase dostali až k zelenej značke. Ňou sme prišli „Dolinkou“ späť k autu.

Na spiatočnej ceste autom sme sa zastavili v motoreste „Hájnikova žena“. Tu sme zažili pravú slovenskú pohostinnosť downer Keď sme sa usadili, žena nám doniesla jedálny lístok. Vybrali sme si cesnačku vzhľadom na to, že bol „Veľký piatok“ a v ostatných polievkach bolo mäso. Po asi desiatich minútach prišla obsluha a na náš výber reagovala, že cesnačku už nemajú. Tak sme sa zdvihli a išli znechutení preč. Zažili sme typickú slovenskú pohostinnosť. Takto sa Slovensko ďaleko nedostane.

Napriek tejto skúsenosti mám z celej akcie iba dobrý pocit. Okrem tohto bolo všetko ostatné na jedničku. Vôbec nebanujem, že som na tejto akcii bol.

Ďakujem Lenke a Romanovi za spoločnosť.

komentár: 302 pridaný: 02.04.2018 - 01:30