Dnes je: štvrtok - 25.4.2024, Meniny má: Marek, Marko, Markus
Aktualizované: 23.04.2024

Fotografie z roku 2015



On-line: 7

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1455

Login:

Heslo:

Detail akcie Na Veľký Lopeník z Květnej

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Jozef
Dátum:
sobota - 04.11.2017
Pohorie:
Biele Karpaty
Vzdialenosť:
27.47 km
Čas:
7h 40m
Stúpanie:
1071 m
Klesanie:
1071 m
Náročnosť trasy:
8
Body do rankingu:
82.7
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Maroš Maroš
Št - 02.11.
Vinco Vinco
Št - 02.11.
Jozef Jozef
Pi - 03.11.

Mrzí ma to, ale nemôžem sa zúčastniť akcie. Včera som bol na hríboch. Odhadom som prešiel 10 – 12 km a dnes celý deň krívam. Za celý deň som to nerozchodil. Asi minimálne do konca tohto roka budem musieť turistické akcie vynechať. Najprv skúsim cvičenie – SM systém, ak to nepomôže a nebude sa to zlepšovať, budem musieť ponavštevovať zopár doktorov, a to sa mi veru nechce.

Fotky a videa Videné: 22

Trasa akcie

Květná – Nová hora – Velký Lopeník (911 m) – Lopenícke sedlo – chata Jana – Lopenícke sedlo – Lopeník – Obecný háj – Březová bus. – Nová hora – Květná

Poznámka k akcii

Odchod okolo 07:00 hod. od Vinca.

Rozhľadňa Veľký Lopeník (na 3. najvyššom vrchu) je spoplatnená, peniaze však nevyberajú 24 hodín denne. Napriek tomu má byť dostupná turistom nonstop.

Trasu sme si zmenili. Išli sme z obce Květná, kde sme nechali auto. Navštívili sme aj chatu Jana, kde sme sa občerstvili.


Trasa k chate Jana (1.47 km, 20 min., 81 m, 81 m)

Trasa k chate JANA je síce na značke, ale nedá sa tam „zavesiť“ bod. Tak som trasu k chate nakreslil ručne: https://mapy.hiking.sk/?…

Komentáre:

Vinco

Vinco

4
zobraziť foto

Takže teraz moje dojmy pre nedočkavých grin

Na úvod chcem zdôrazniť, že s Marošom ako dvojka sme boli 1. krát, áno slovom prvý krát sami dvaja. Znie to neuveriteľne po piatich rokoch spoločného turistikovania až teraz. Zvažujem, či nezmením partnera grin grin grin grin grin

Tento počin má aj pozitívum a je to pravda. Behom týchto 27 kilometrov sme si pohovorili snáď viac, ako za predchádzajúcich päť rokov dokopy wink

Akciu sme zahájili už v aute vo Vrbovom. A to návrhom, že zmeníme pôvodne navrhnutú trasu. Zdalo sa mi rozumné nechať zaparkované auto v Květnej a nie ďaleko od dediny samé napospas. Maroš to zvážil a nakoniec sa tak aj stalo. Zopakovali sme si štart, ale naše kroky smerovali na opačný smer ako minule, keď sme tu boli.

Po úvodnom zahrievacom stupačiku na Novú horu prišla naozajstná previerka našej kondyčky. Bezmála 550 metrov výškových na Veľký Lopeník odporúčam fajnšmekrom grin Dobre bolo pre nás, že sme ich mali v úvode trasy. Hoci pred vrcholom, ako spomína Maroš, sme sa trochu stratili pre zlé značenie, nakoniec sme rozhľadňu našli grin Na vrchole to je idylka. Odporúčam to navštíviť v lete. Je to miesto pre plnohodnotný oddych. Veľa lavičiek na sedenie a stolov na jedenie. A kto je duchovne založený, môže vzdať úctu a vďaku sovietskym vojakom pri pomníku. 360 stupňový výhľad z rozhľadne je úchvatný. Naozaj to tam je frekventované. Ale len z trasy, ktorou sme s Marošom pokračovali ďalej.

Z tohto miesta je to už pohodička. Stúpania sú už iba mierné. Prakticky ide turista už len dole, v porovnaní so začiatkom.

Typ od Ivky navštíviť chatu JANA sme zobrali vážne. Neodradil nás ani silný vietor v lopeníckom sedle a ani to, že k chate sa ide správnym smerom a to hore grin Musím po návšteve chaty potvrdiť, že je pekná a veľmi navštevovaná. Čo sa týka občerstvenia, tak Maroš si dal nejakú moravskú buchtičku a nealko pivo a ja som si dal takú zvláštnu kapustovú polievku s mliekom a pivo „Čierna hora“. Inak tá polievka bola výborná a pivo tiež. Na chate sa dá ubytovať a je tam aj wellness.

Po tom čo sme odišli z chaty sme si užili trochu „asfaltového utrpenia“, kým sme neprišli na červenú značku. Na červenej sú len občasné výhľady pri Holom vrchu a pri rozhľadni u Křížku. Ozaj. Na rozhľadni sme neboli – nechcelo sa nám. Takže nemáme z nej žiadne fotografie. Jednoznačne sme zahlasovali proti návšteve. Ale keď sme sa občerstvovali na lavičke Březová bus. a riadne tam fúkalo, banovali sme, že sme sa nezastavili pri rozhľadni a nenajedli sa tam v závetrí. Toto miesto je asi nejak začarované. Buď tu riadne prší alebo neskutočne fúka vietor. Poslednú časť trasy sme zvládli v pohode, hoci sme už obidvaja pociťovali únavu. Ešte sme zažili menšiu story, keď sme vstupovali na pasienky. Vzbudili sme veľkú pozornosť u kráv, ktoré sa tam pásli. Nakoľko mali kravy pri sebe teliatká a my sme boli k nim nebezpečne blízko boli naše pocity všelijaké. Spoločne sme plánovali, ako rýchlo preskočíme plot, keď sa po nás rozbehnú grin

Nakoniec už po známej cestičke sme dorazili k autu a boli sme veru radi, že máme akciu za sebou. Až doma, keď som upravoval trasu som zistil, že mala 8-kovú náročnosť, tak sa niet čomu čudovať.

Ďakujem Marošovi za spoločnosť a to, že sme sa mohli vďaka tomu ešte viac spoznať.

komentár: 222 pridaný: 05.11.2017 - 21:14
Maroš

Maroš

3

Vstupné bol dobrovoľný príspevok ktorý zabezpečil Vincent. grin Čo všetko sa tam dá kúpiť sme sa nedozvedeli lebo teta čo sa tam motala nám povedala že kvôli spadnutému stromu zlyhala logistika. O tom sme sa neskor presvedčili asi 500 metrov nižšie po ceste kde bola odparkovaná naložená felicia a cestu jej zatarasoval spadnutý kmeň. Okolo veže je pekná trávnatá lúčka kde by sa dalo pekne piknikovat v lete. Obedový altánok z fotiek je kusok stranou asi 30m. Kým pri výstupe sme nestretli ani nohu, dokonca sme pre lístie aj stratili na kúsku cestu, tak hore už bolo celkom živo a aj zostup bol celkom frekventovaný. Očividne tam ludia idú hlavne od lopenického sedla, či už z Lopeníka alebo Mikulčinho vrchu. Trasa je pekná, prostredie sa strieda, ale priznám sa že som mal toho na konci dosť. Letná kondička asi pomaly odchádza. :( A ano na chate sa dalo platit aj eurami..inak by sme tam boli zrejme nasucho. Dôležité info hlavne pre Jozefa, čapujú tam nejake české pivo čo sa vola čierne niečo. :D možno si Vincent spomenie, ja som zabudol.

komentár: 221 pridaný: 05.11.2017 - 15:00
Jozef

Jozef

2

Platilo sa vstupné na rozhľadni Veľký Lopeník? Dalo sa tam kúpiť pivo? Čím ste platili na chate Jana – ČR? Vaše dojmy? Rozprávam a preháňam!

komentár: 220 pridaný: 05.11.2017 - 12:38
Jozef

Jozef

1

Predpoveď počasia pre Novú Bošácu nie je dostupná.

komentár: 219 pridaný: 02.11.2017 - 16:44