Dnes je: piatok - 26.4.2024, Meniny má: Jaroslava
Aktualizované: 25.04.2024

Fotografie z roku 2016



On-line: 7

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1456

Login:

Heslo:

Detail akcie Zejmarská roklina

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Maroš
Dátum:
sobota - 01.07.2017
Pohorie:
Slovenský raj
Vzdialenosť:
6 km
Čas:
2h 25m
Stúpanie:
365 m
Klesanie:
365 m
Náročnosť trasy:
3
Body do rankingu:
24.3
Mapa:
Turista
prih. / ospr.
účasť
Ivanka Ivanka
So - 01.07.
Jozef Jozef
So - 01.07.
Marián Marián
So - 01.07.
Maroš Maroš
So - 01.07.

Fotky a videa Videné: 42

1. akcia2. akcia

Trasa akcie

Dedinky – Zejmarská roklina – Geravy – Dedinky

Poznámka k akcii

Náhradná akcia vzhľadom na počasie. Po návšteve Ochtínskej aragonitovej jaskyne sme sa presunuli do Sl. raja, kde sme absolvovali túto pomerne krátku trasu. Vzhľadom k celkom slušnému stavu vody po daždi bol zaujímavý zážitok po rebríku cez vodopád kde sme skončili možno mokrejší ako kolegovia čo šli v daždi na Jakubinu. :D

Komentáre:

Jozef

Jozef

3

Aj mne bolo ľúto, že nevystúpime spolu podľa pôvodného plánu na Jakubinú. Na to, že dám prednosť náhradnému programu, som mal svoje dôvody. Síce, radšej by som išiel na Jakubinú, ale život ma naučil, že niekedy nie je dobré „tlačiť na pílu“. To, žiaľ neznamená, že som takýto chápavý a vnímavý neustále. Každý z nás má občas slabšiu alebo silnejšiu chvíľku.

V sobotu ráno pršalo, miestami dosť intenzívne. Dážď však nie je jediný problém. Keď prestane pršať, nie je hneď automaticky po problémoch. Len tak pre ukážku uvediem jeden príbeh z knihy Apokalypsa v Karpatoch – Počas Dukelskej operácie mala jedna jednotka vážny problém odrážať nemecké protiútoky a ubrániť dobité pozície. Preto jej velenie poslalo na pomoc časť vojakov zo susednej jednotky. Predtým niekoľko dní intenzívne pršalo. Presun sa konal v horskom prostredí, kde nechýbali riadne stupáky. Vojaci prekonávali 10 kilometrovú vzdialenosť celý deň. K jednotke, požadujúcej okamžitú pomoc dorazili úplne uštvaní až večer. Čižmy sa im zabárali do blata aj dopoly lýtok, niekedy vraj hlbšie. Po príchode zistili, že daná jednotka situáciu nakoniec nejako zvládla a pozície ubránila. A teraz môžete typovať, čo nastalo. Áno, správne, velenie rozhodlo, že oslabený úsek obrany treba nanovo posilniť chýbajúcimi vojakmi a nariadilo nočný presun na pôvodné pozície.

Samozrejme, v sobotu to nemohlo byť zďaleka tak extrémne, ako v príklade, ktorý som uviedol. Napriek tomu, klobúk dole, že ste to dali. Automaticky som počítal s tým, že výstup bude náročnejší, ako za „normálnych“ podmienok. Zároveň ma odradzoval aj neskorý nástup na tak náročnú akciu. Navyše, keď mi je jasné, že mávam občas problémy s kolenami, neváhal som dlho a vzdal som to na tento deň.

Navštívili sme Ochtínsku aragonitovú jaskyňu a keď sme prechádzali popri južnej časti Slovenského raja, nedalo sa prehliadnuť, že je už nie pekné, ale priam nádherné počasie. Tak sme sa spontánne rozhodli pre krátku turistickú akciu. Keďže sme akciu začínali o 16:00 hod., musela byť kratšia, ako obvykle.

A tu sa dostávame k známemu „všetko zlé je na niečo dobré“. Objavili sme, že keď prší, je logicky viac vody v potokoch. Proste rokliny Slovenského raja sú priam nádherné! Takže poučenie do budúcna – Ak prší a my máme ísť na nejakú turistickú akciu a sme relatívne blízko Slovenského raja, nebojme sa zvoliť náhradný program!

komentár: 141 pridaný: 03.07.2017 - 19:15
Jozef

Jozef

2
zobraziť foto

Nech sa páči, náš dočasný základný tábor v plnej kráse! Odtiaľto sme vychádzali v dňoch 01. a 02.07. na naše výpravy.

Ubytovanie priamo s akciou nesúvisí. Neraz nie je priestor zaradiť zaujímavú fotku týkajúcu sa ubytovania medzi fotky z akcie. Proste človek má problém zoškrtať fotky z akcie na povolený počet. Preto by sme sa mohli v slabšej chvíľke zamyslieť, či nevytvoríme aj chlievik na ubytovania.

komentár: 139 pridaný: 03.07.2017 - 16:54
Jozef

Jozef

1
zobraziť foto

Nech sa páči – Ochtinská aragonitová jaskyňa. Jaskyňa je zapísaná do svetového dedičstva a je považovaná za unikát. Viac so mňa nedostanete, pretože som tam síce bol, ale výklad som nevnímal, pretože som sa pokúšal fotografovať.

Mohli by sme sa zamyslieť, či nevytvoríme chlievik „Výlety“. Tam by sme zaraďovali rôzne zaujímavosti, ako napr. jaskyne, kaštiele, parky, hrady…, ktoré nie sú priamou súčasťou nejakej turistickej akcie. Boli by to dobré typy na výlety pre ostatných, ktorí dané miesto ešte nenavštívili. Nechcem to dávať ako samostatnú turistickú akciu, pretože prejsť od parkoviska k vchodu do jaskyne 300 metrov, 1 kilometer alebo podobné číslo, mi pripadá trošku od veci.

komentár: 138 pridaný: 03.07.2017 - 16:52