Dnes je: sobota - 27.4.2024, Meniny má: Jaroslav
Aktualizované: 26.04.2024

Fotografie z roku 2013



On-line: 15

Akcie: 815

Foto galérie: 649

Videá: 282

Odkazy: 576

Komentáre: 1457

Login:

Heslo:

Detail akcie Neštich, hrad Pajštún a späť

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
sobota - 08.04.2017
Pohorie:
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
28.1 km
Čas:
8h
Stúpanie:
1012 m
Klesanie:
1012 m
Náročnosť trasy:
8
Body do rankingu:
82.5
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Št - 06.04.
Jozef Jozef
Pi - 07.04.
Roman Roman
So - 08.04.

Fotky a videa z akcie Videné: 33

prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Neštich – Biely kríž – Bystrické 2 – Pod Dračím hrádkom – Dračí hrádok rázc. – Dračí hrádok – Dračí hrádok rázc. – Pod Kozliskom – Pajštún zrúc. – Pod Kozliskom – Staré Hájne – Košarisko – Salaš – Neštich

Poznámka k akcii

Ja odchádzam autom o 7.30 hod. k Jožovi do Leopoldova. Odjazd z Leopoldova o 8.00 hod.. Cesta po diaľnici do Svätého Jura. Predpokladaný príchod a začiatok túry o 9.00 hod. Predpokladaný návrat do Leopoldova o 19.00 hod.

Komentáre:

Vinco

Vinco

4
zobraziť foto

Keď som v sobotu ráno vstal a prifázoval sa na našu stránku, bol som milo prekvapený, lebo na akciu sa prihlásil aj Roman. Naposledy sme sa videli v decembri, keď sme šliapali na Ostrú.
Hneď ráno to s počasím nevyzeralo dobre, u nás vo Vrbovom aj trochu pršalo. Tuto obavu potvrdil aj Roman, ktorý videl nad Karpatami hrozivo vyzerajúcu tmavú oblačnú stenu. Všetko sa však zmenilo, keď sme dorazili do Svätého Jura. Obláčiky sa postupne roztrhali a neskor nás svojim pohľadom potešilo i slniečko. Vetrík stále pofukoval, ten neprestaval celu túru, ale nám to maximálne vyhovovalo. Proste bolo ideálne turistické počasie.

A čo sme zažili počas tury?
Všeličo…
Tak napríklad.

Navštívili sme tri zrúcaniny a jedno Veľkomoravské hradisko. Dali sme si krížovú cestu grin Fukli sme si pivečko vo „včelíne“ na Bielom kríži. Na Pajštúne sme naštudovali horolezecký výcvik. Nazbierali a okoštovali sme medvedí cesnak. Skoro sme sa dostali zadarmo aj k špekačkám, no pes, ktorý ich strážil bol proti grin Nabažili sme sa krásnych výhľadov a nadýchali čerstvého vzduchu. A na konci tury sme videli aj pravú bobriu hrádzu. Myslím, že toho nebolo malo, čo sme stihli za tých 8 hodín zažiť. Roman tuto akciu zhodnotil na výbornú, s čím plne súhlasím aj ja a myslím, že aj Jožo. A tie boľavé, unavené nohy? To je ich problém, nie môj tongue wink

komentár: 91 pridaný: 10.04.2017 - 21:24
Jozef

Jozef

3
zobraziť foto

Z internetu: Hrad Biely Kamen nahradil vo funkcii opevneneho sidla starsie hradisko na opacnej strane udolia. Hrad prezil najazdy ceskeho krala, ale pravdepodobne uz nezvladol turecky najazd, pocas ktoreho bolo vyplieneny Svaty Jur. Nie je iste, ci hrad nebol opusteny uz pred tymto najazdom.

Povest o hrade – Bola to nanic robota, ked stavali Biely Kamen. Ludia sa lopotili od svitu do mrku a noc obratila vsetko navnivoc. Tak to slo den za dnom, pokym na stavenisko neprisiel tajomny putnik. Ulutilo sa mu neborkych. Zastokol do zeme suchy prut a haluzka do vecere vypucala. Mocou miazgy premohla nepriaznivca. Ratolest rastla, kosatela, duznela a hrad prekvital. Ale potom pani spysneli. Bliznych si zacali nevazit, radost zivota kustik po kustiku marnit. Kosate dubisko posmutnelo. Strom vysychal a stracal svoju carovnu silu. A s tym ako chradol strom chradol a hrad. Strom vyschol a hrad sa rozpadol na zrucaninu.

komentár: 90 pridaný: 09.04.2017 - 19:26
Jozef

Jozef

2
zobraziť foto

Z Internetu: Hrad Pajstun patril medzi hrady, ktore ochranovali severozapadnu hranicu Uhorska. Bol sucastou druheho pasma vysinnych hradov. Obranu tvorila este prva linia nizinnych vodnych hradov. Pred Pajstunom bol nizinny vodny hrad v Stupave. Hrady obliehali aj Husiti, Pajstun odolal, hrad v Stupave padol. Hrad vyhorel a v roku 1809 ho spolu s hradom Devin vyhodili do vzduchu napoleonske vojska a odvtedy lezi v ruinach.

Jeden z nazvov hradu je Paulenstein – Skala Paulinov. Rad Paulinov sidlil v nedalekom putnickom mieste Marianka. V neistych casoch poskytoval utocisko mnichom a ukryt pre posvatne predmety.

Pajstun je jeden z mala hradov, ku ktoremu sa neviaze povest o poklade. Podla jednej povesti o polnoci rytier na bielom koni obieha hrad a potom z najvyssieho miesta hradu skoci do priepasti.

Dalsia povest hovori o staro dobrom panovi hradu a jeho krutej manzelke. Vysluzily bojovnik tuzil po potomkovi, ktory by sa prehanal chodbami hradu. Jeho manzelka hanebne vysmiala matku trojciat. Ta ju za to prekliala. Manzelka panovi hradu porodila namiesto vytuzeneho syna naraz sedem synov. Kruta matka sa za svojich sedem deti hanbila. Svoju vernu sluzku poslala do lesa pod hradom sest synov zabit. Sluzka sa priznala panovi, co jeho manzelka chcela so synmi urobit a hradny pan babatka odviedol na susedny hrad. Chlapci vyrastli a ked ich otec priviedol na hrad a spoznali sa so siedmym bratom, v krutej matke sa pohlo svedomie a v pokore a cnosti vychovavala svojich sedmoro deti.

http://www.hrady.sk/?…

komentár: 89 pridaný: 09.04.2017 - 14:20
Jozef

Jozef

1

Hovorieva sa malo bolo – dobre bolo. Ja to upravim dobre bolo – akurat bolo. Trochu strajkovali kolena. Uz na Pajstune som smutne rozmyslal, ci nasadim vystuhy a pri Nestichu som mal toho plne zuby. Ale zaklad je, ze mame peknu akciu za sebou.

komentár: 88 pridaný: 09.04.2017 - 10:16