Dnes je: utorok - 16.4.2024, Meniny má: Dana, Danica, Danka
Aktualizované: 15.04.2024

Fotografie z roku 2012



On-line: 11

Akcie: 814

Foto galérie: 648

Videá: 281

Odkazy: 576

Komentáre: 1454

Login:

Heslo:

Detail akcie Za výhľadmi do Liptova na Pravnáč

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
nedeľa - 15.05.2022
Pohorie:
Chočské vrchy
Vzdialenosť:
16.9 km
Čas:
6h 53m
Stúpanie:
1141 m
Klesanie:
1141 m
Náročnosť trasy:
6
Body do rankingu:
76.8
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
Št - 05.05.
Jozef Jozef
Ne - 08.05.
Mišo Mišo
Pi - 13.05.
Rado Rado
So - 14.05.
Ľudka Ľudka
Ne - 15.05.

Fotky a videa Videné: 86

prehrať videoprehrať video prehrať videoprehrať video

Trasa akcie

Liptovská Anna – Pravnáč (1206 m) – Sedlo Prietržná – Sedlo Rovne – Lomné (1278 m) – Malatinská Roveň – Svorad – Vodopád Červené piesky – Prosiecka dolina – Ústie Prosieckej doliny – Prosiek – Po náučnom chodníku Janošíkov stôl – Liptovská Anna

Poznámka k akcii

Výhľady na Liptov nie sú len z Poludnice.
Krásne výhľady na Liptov sa dajú vidieť aj v Chočských vrchoch z vrchu Pravnáč.

V Chočských vrchoch sme už dávno neboli a tak som vybral tento krásny výhľadový kopec.
Bonusom bude zostup Prosieckou dolinou, ktorá je nádherná a je plná jaskýň.

Cesta autom z Piešťan do Liptovskej Anny trvá 2 hod. 15 min.

Odchod na akciu z Piešťan od Tesca je o 6.00 hod.

Komentáre:

Vinco

Vinco

1

Úvod

Priznám sa, že ísť na Pravnáč nebol úplne môj nápad. Inšpirovalo ma video Annymárie Uhrinovej z Youtube kanála MTHIKER_SK. Ísť však dole po tej istej trase sa mi nepáčilo, preto som trasu zokruhoval cez Lomné a pôsobivú Prosieckú dolinu.

Pôvodne som mal zabezpečiť dopravu ja na Renátkinom aute, ale po príchode do Piešťan som sa dozvedel, že na akciu ide aj Ľudka. Jej prihlásenie v nedeľu o 6.02 hod. som zaregistroval až v aute pri kontrole našej webovej stránky grin To znamená, že sme opäť použili Jožovho tátoša. Jozef ďakujeme za tradičnú bezpečnú dopravu.

Ešte spomeniem, že sme sa tradične zastavili na rannú kávičku na benzínke v Žiline.

Štart

Už pri príchode do Liptovskej Anny nás vítal majestátny kopec Pravnáč vypínajúci sa rovno nad dedinou. Po chvíľke hľadania miesta na parkovanie, sme bezpečne odstavili Jožovu Toyotu na trávičke blízko potoka a vydali sa na cestu. Štartovné som nestihol pre neodkladné záležitosti tongue wink grin

Po chvíľke šliapania sme prišli k peknému drevenému rázcestníku, ktorý nám jednoznačne a správne ukázal smer cesty. To, že hneď od začiatku pôjdeme do prudkého kopca nám povedať zabudol. Koťuha jeden. To znamená, že po pár krokoch sa spodné vrstvy oblečenia porúčali do ruksakov. Chcem ale povedať, že tento druh trasy, kde sa značná časť stúpania absolvuje na začiatku je príjemná.

Prvé zastavenie

Ak nerátam drobné zastavenia na oddych, tak prvá ozajstná zastávka bola až na Pravnáči. Je to naozaj prekrásny kopec. Mňa zaujal pekný a originálny drevený kríž na jeho vrchole. Povesť o tom, že sú z kopca nádherné výhľady do Liptova a nie len do Liptova sa potvrdili. Duša turistu zažije krásne pocity. My sme tu absolvovali dlhšiu prestávku na oddych a občerstvenie. A samozrejme výhľadmi sa snáď ani nedá nabažiť. Kam človek pozrie tam sú krásne. Proste nádhera. Vôbec neľutujem, že som sem išiel. Len ma mrzí, že som si z Pravnáča neodniesol kamienok do zbierky. Čo to znamená? No že budem sem musieť ísť ešte raz grin Po spoločnej fotke sme pokračovali.

Druhé zastavenie

Našim ďalším cieľom bol vrch Lomné (Lômy). Cesta k nemu bola pohodová, príjemná s peknými občasnými výhľadmi. Po ceste moji parťáci naďabili na vretenicu. A ja som opäť pri tom nebol downer Viete prečo? Pre neodkladné záležitosti grin Tie som v úvode nakoniec neabsolvoval, prišli na rad až teraz, v tú najnevhodnejšiu chvíľu. Škoda. Potešil som sa aspoň Jožovou fotografiou, na ktorej vreteničku zvečnil. Záverečný stúpačik sme zavŕšili na avizovanom Lomnom. Vrchol je tvorený dvoma kopcami. Ten, na ktorom sme absolvovali prestávku má názov Lômy. Bola to príjemná prestávka. Zastihlo nás tu bezvetrie a pekné slnečné počasie. Rado vydoloval z ruksaku pivko. Nás neponúkol. Jozef vydoloval z ruksaku zázvorovicu. Nás ponúkol.

Vrchol sme zmapovali aj dronom takisto ako aj Pravnáč, to som zabudol spomenúť. Tešme sa na krásne video zábery. Veľmi príjemne sa tu sedelo a odpočívalo, ale my sme museli ďalej.

Tretie zastavenie

Pôvodne sme na trase mali navštíviť vrch Špania a jaskyňu Andaházyho diera. Táto návšteva bola jednohlasne zamietnutá. Náhradnou návštevou sa stal vodopád Červené piesky. No najprv naše kroky doputovali k rázcestníku Svorad. Tento bod je vrcholom Prosieckej doliny, ktorou nasledovali naše kroky. Po pár sto metroch nás privítala informačná tabuľa spomínaného vodopádu a tu prišlo to rozhodnutie navštíviť ho. Nik neprotestoval. Cesta k nemu trvá tam a späť dvadsať minút. Návšteva sa oplatila. Vodopád tiekol avšak máva aj lepšiu kondíciu ako tú, ktorú nám predviedol. Nám i to stačilo, aby naše dušičky pookriali. Aj Jožo mal z návštevy úžitok. Odlovil pri ňom kešku.

Štvrté zastavenie

Bolo v obci Prosiek. Vydržte! Dozviete sa prečo a kde.

Dovtedy nás zamestnalo putovanie prekrásnou Prosieckou dolinou. I tu Jožo ulovil kešku, ale s Radovou pomocou. Naplno sme si vychutnali scenériu doliny, jej rebríky, reťaze a okolité skaly. Zážitok mohol byť aj lepší, ak by dolinou tiekla voda. V tomto období je tu sucho, ale má to aj výhody. Aspoň sa nešmýkalo. Je to úsek kde si na svoje prídu rôzne záznamové zariadenia. Mobily, foťáky i kamera boli v permanencii. Krásne zábery si môžete vychutnať vo foto galérii.

Každá dolina má svoj koniec a tak i táto. A už sa dostávame k tomu avizovanému zastaveniu. Už pred príchodom do ústia Prosieckej doliny som začul plány na kofolu, pivo. Plány nezostali len v našich hlavách ale zhmotnili sa do tekutín, ktoré nám ponúkol bufet na futbalovom ihrisku miestneho futbalového klubu. Ani si neviete predstaviť ako občerstvenie pomohlo. Okamžite zdvihlo morálku. Veď Oskar riadne hrial a odčerpával nám energiu. Z Prosieka do Liptovskej Anny sme odchádzali ako vymenení.

Záver

Posledná časť trasy bola oddychová a viedla po cyklotrase a po náučnom chodníku Jánošíkov stôl. Užili sme si výhľady na Liptovskú Maru a na obzore usmievajúce sa Nízke Tatry. Našim pohľadom neušla ani vyhliadka Jánošíkov stôl vypínajúca sa priamo nad nami. Dali sme si prísľub, že pri ďalšej návšteve už bude našim cieľom, ako aj iné zaujímavé miesta tu nachádzajúce sa.

Pri spiatočnej ceste sme sa zastavili za Ružomberkom v Krajinke na energiu dodávajúcu polievku. Zažil som opäť skvelú akciu, skvelé miesta v prítomnosti skvelej partie. Načerpal som množstvo energie, po ktorej môžem ďalej fungovať a tešiť sa na ďalšie dobrodružstvo, ktoré príde určite onedlho.

Ďakujem všetkým za účasť a skvelú atmosféru. Chodím aj sám, ale niekedy to bez vás nejde.

Dovidenia nabudúce.

komentár: 1225 pridaný: 17.05.2022 - 19:15