Dnes je: utorok - 16.4.2024, Meniny má: Dana, Danica, Danka
Aktualizované: 15.04.2024

Fotografie z roku 2016



On-line: 5

Akcie: 814

Foto galérie: 648

Videá: 281

Odkazy: 576

Komentáre: 1454

Login:

Heslo:

Detail akcie Po náučnom chodníku Jána Hollého

Detail uskutočnenej akcie

Vložil:
Vinco
Dátum:
piatok - 12.02.2021
Pohorie:
Malé Karpaty
Vzdialenosť:
25.3 km
Čas:
7h 49m
Stúpanie:
695 m
Klesanie:
777 m
Náročnosť trasy:
7
Body do rankingu:
91.4
Mapa:
Turista sa
prih. / ospr.
účasť
Vinco Vinco
St - 10.02.
Rado Rado
St - 10.02.

Fotky a videa Videné: 33

prehrať videoprehrať video
1. akcia2. akcia

Trasa akcie

Dobrá Voda – Hodinková veža – vyhliadka Veľký Autobus – Výtok, chata Dolina – Malá Klenová – Dolná Pustá Ves – Orlie skaly (430 m) – Baraní dvor – Vrbové

Poznámka k akcii

Štvrtá rozcvička v roku 2021

Absolvujem teraz vo februári.

Našiel som ešte trasu, ktorou som od začiatku roku pri mojich výšľapoch do Malých Karpát nešiel.
Zaujal ma náučný chodník Jána Hollého, z ktorého si odbočím na dve vyhliadky – Hodinkovú vežu a Veľký Autobus.

Doprava bude tá istá ako doteraz. Autobusom z Vrbového o 6:45 hod. cez Dechtice na Dobrú Vodu. S nemenovaným autobusárom som si začal nejak dobre rozumieť :-)

Komentáre:

Vinco

Vinco

3

Najprv pekného VALENTÍNA všetkým

Úvod

Túto akciu som vložil minulú stredu. Potešilo ma, že niekto na ňu zareagoval. Bol to Rado a viem, že veľmi zavážila návšteva „horolezeckých skál“, ktoré som do cesty naplánoval. Mohol som teda dúfať, že tentokrát nepôjdem sám.
Deň pred akciou mi ráno volá Jozef, že chystá na sobotu akciu a že či nechcem ísť tiež. Neskoro. Ja som bol už rozhodnutý. Musel som ponuku odmietnuť. Za prvé, akcia bola dlhšie naplánovaná a za druhé, nemôžem Rada nechať v štichu.

Štart

Autobusár, s ktorým som sa prvýkrát zoznámil 9. januára, ma doviezol do Dechtíc. O pár minút dorazil na zastávku Rado a dopravil nás na štart akcie – Dobrú Vodu. Po dlhej dobe som v tejto divnej dobe naživo videl jednu z našich kvetiniek Majku. Áno. Logicky, viezla auto späť domov. Ja som bol rád, že som sa mohol s ňou vidieť, porozprávať a pozdraviť. Ďakujeme Majka za Tvoju ochotu. Než Majka odišla a mi tiež, stihli sme jednu spoločnú fotku na námestí.

Prvé zastavenie

Bol to zároveň zlatý klinec programu. Asi po štyroch kilometroch sme dorazili k lezeckým skalám konkrétne k Hodinkovej veži. Od chodníka je to prudko hore po popadaných kameňoch. Námaha sa však vyplatí. Je to zaujímavé miesto, nie však výhľadové. Pre výhľady si treba ísť zhora skál po inej trase. Dnes sme nemali na to čas a ani plán na vyhliadku ísť. Tá bude predmetom celkom inej akcie, ktorú naplánujem na jar. Lákadlom tejto akcie nebude len spomínaná vyhliadka, ale aj návšteva nášho slovenského „Malého Kjeragboltenu“. Už teraz sa na to teším.
Krásne výhľady sme zažili na vyhliadke Veľký Autobus, kde sme si s Radom dali krátku pauzičku. Posedeli sme na tunajšej lavičke, zjedli jablko, pofotili pár úchvatných záberov a pobrali sa ďalej.

Druhé zastavenie

Sme absolvovali pri občasnej vyvieračke pod Bacharkou, ktorá pri našej návšteve získala status trvalá vyvieračka. Môže za to množstvo vody, ktoré v predchádzajúcich dňoch napojilo podzemný zdroj. Plaziaci potôčik od vyvieračky nám s hrdosťou ukázal krásu pôsobenia vody a prírodných síl. Stalagmity na brehu potôčika okamžite získali našu pozornosť. Kto by takejto kráse odolal?

Tretie zastavenie

Dôvodom tretieho zastavenia bol prameň pri Včelích skalkách. Na tomto mieste sa nachádza sedenie a tak sme ochotne využili príležitosť na občerstvenie. Chvíľu sme tu pobudli aj preto, že sme chceli preskúmať, prečo sa rodiaci potôčik po pár metroch opäť schováva do zeme. No na nič sme neprišli. Zostalo iba konštatovanie, že je to najkratší potôčik v Malých Karpatoch.

Štvrté zastavenie

Na Juríčkových jamách sme sa iba na chvíľu zastavili. Bolo to naozaj iba krátke zastavenie. Príčinou bola rozlúčka s Radom, pretože od tejto chvíle sme išli každý svojou cestou.

Piate zastavenie

Od rozdelenia s Radom som kopol do vrtule. Zdržiavalo ma iba občasné „nakrúcanie“ filmového materiálu. Preletel som okolo chaty Dolina na Výtoku, neskôr pozdravil moju známu Malú Klenovú, vyšliapal notoricky známy kopček nad Dolnou Pustou Vsou, až som dorazil na Orlie skaly. Tie dnes nemohli chýbať v mojom itinerári. Úprimne som sa na vyhliadku zo skál tešil, pretože dnes konečne po dlhej dobe mohli byť výhľady. A ony naozaj boli. Moja námaha, ktorú som dnes vynaložil bola odmenená, za čo ďakujem pánu Bohu.

Posledné zastavenie

Bolo až doma. Predchádzalo mu ale adrenalínové prekonávanie zrázu na mieste zvanom Horné úvozy a trmácanie sa po oráčine k Baraniemu dvoru. Ešte pred tým som premárnil príležitosť natočiť srnky. Výsledok snaženia uvidím až po kontrole video materiálu. Posledné nezáživné putovanie od Baranieho dvora po betónovej ceste skrášlili nádherné výhľady na Považský Inovec.

Záver

Teší ma, že dnes som nebol sám. Prítomnosť Rada, jeho znalosti a rozprávania o navštívených miestach ma nesmierne obohatili. Verím, že si to užíval rovnako ako ja a bol to aj pre neho príjemne strávený čas v našej nádhernej prírode. Rado ďakujem.

Dovidenia milí turisti spolku PAT a MAT. Dúfam, že sa čoskoro budeme môcť spoločne stretnúť na nejakej akcii spolku.

komentár: 922 pridaný: 14.02.2021 - 18:59
Ivan

Ivan

2
zobraziť foto

Je to lákavá trasa, aj by som si kvôli nej nechal urobiť platný test a zobral dovolenku, ale aj tak neviem, či sa môže po 10.2. sprísnení Lockdownu prechádzať cez okresy. Naštudujem si to. Záver Vincovho plánu trasy ide rovno cez oboru. Vrchom som sa raz predieral na Malú Pec, ale spodom boli hlboké rokliny, o ktorých som nevedel.

komentár: 919 pridaný: 11.02.2021 - 08:09

Reakcie na komentár: 919

Vinco

Vinco

1

Samozrejme, že o tom viem. Veď už som raz v zime s Jozefom tadiaľto išiel a museli sme celú oboru obchádzať po hlbokom snehu.

Ja som si trasu pozrel a upravil a už ju mám aj v mobile. Ale aj tak ďakujem za informáciu Ivan.

komentár: 920 pridaný: 11.02.2021 - 21:21
Rado

Rado

1

Tak na toto by som sa pridal. Aspoň na tú časť po po skaly a vyvieračku. Pri Juríčkovej jame sa odpojím a pôjdem svojou cestou domov.

komentár: 916 pridaný: 03.02.2021 - 15:13

Reakcie na komentár: 916

Vinco

Vinco

1

Nech sa páči Rado. Rád budem, keď sa k samotárovi niekto pridá grin
Už len nájsť vhodný termín. Určite sa ho včas dozvieš a bude to zrejme weekend. Ešte uvidím ktorý, či tento alebo ďalší podľa počasia.

komentár: 917 pridaný: 03.02.2021 - 21:32